JAV sveikatos apsaugos pareigūnas įspėja dėl vaikų naudojimosi socialiniais tinklais | Diena.lt

JAV SVEIKATOS APSAUGOS PAREIGŪNAS ĮSPĖJA DĖL VAIKŲ NAUDOJIMOSI SOCIALINIAIS TINKLAIS

  • 0

Vyriausiasis JAV sveikatos apsaugos pareigūnas antradienį įspėjo tėvus, technologijų bendroves ir reguliavimo institucijas, nurodydamas, kad vis gausėja įrodymų, jog socialiniai tinklai gali daryti didelę žalą vaikams.

Jungtinių Valstijų generalinis chirurgas Vivekas Murthy (Vivekas Murtis) išplatintoje rekomendacinėje ataskaitoje teigė, kad socialiniai tinklai gali būti naudingi, tačiau esama nemažai pavyzdžių, rodančių, kad jie taip pat gali kenkti vaikų ir paauglių psichinei sveikatai ir gerovei.

Sveikatos ir socialinių paslaugų departamento duomenimis, didžioji dauguma JAV jaunimo naudojasi socialiniais tinklais: 95 proc. paauglių nurodo, kad naudojasi socialinėmis platformomis, o daugiau nei trečdalis jų tai daro „kone nuolat“.

Ataskaitoje nurodoma, kad socialiniai tinklai suteikia vaikams ir paaugliams galimybę susirasti bendruomenę, kur gali bendrauti, tačiau ten taip gali susidurti su netinkamu ir žalingu turiniu, kuris gali normalizuoti savęs žalojimą ir savižudybę.

Šioje ataskaitoje pabrėžiama, kad jog tai gali paskatinti nepasitenkinimą savo kūnu, valgymo sutrikimus ir depresiją, o vaikai gali susidurti su patyčiomis internete.

V. Murthy ragina politikus sugriežtinti socialinių tinklų saugumo standartus, o technologijų bendroves atsakingiau vertinti savo produktų poveikio vaikams lygį. Jis pridūrė, kad bendrovės turėtų dalytis visa šia informacija su mokslininkais.

Jis patarė tėvams namuose sukurti erdvę be įrenginių, kad būtų skatinamas tarpusavio bendravimas, ir mokyti vaikus sveiko ir atsakingo elgesio internete.

Ši ataskaita buvo parengta tuo metu, kai JAV valdžios institucijos deda daug pastangų ieškodamos būdų, kaip reguliuoti naudojimąsi socialiniais tinklais ir sumažinti jų žalingą poveikį, ypač jaunimui.

Anksčiau šį mėnesį JAV Montanos valstija uždraudė nuo kitų metų savo teritorijoje naudoti vaizdo įrašų dalijimosi programėlę „TikTok“. Kinijos firmai „ByteDance“ priklausanti platforma apskundė šį sprendimą teismui. Kovo mėnesį Juta tapo pirmąja JAV valstija, kurioje reikalaujama, jog socialinės žiniasklaidos svetainės reikalautų tėvų sutikimo dėl nepilnamečių naudojamų paskyrų.

„Šiuo metu išgyvename nacionalinę jaunimo psichikos sveikatos krizę ir esu susirūpinęs, kad socialinė žiniasklaida yra svarbus šios krizės veiksnys, kurį turime skubiai spręsti“, – teigė V. Murthy.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS