JAV užsisakė naujų raketų už daugiau kaip milijardą dolerių | Diena.lt

JAV UŽSISAKĖ NAUJŲ RAKETŲ UŽ DAUGIAU KAIP MILIJARDĄ DOLERIŲ

Per tris mėnesius po to, kai paskelbė apie savo pasitraukimą iš Vidutinio nuotolio branduolinių raketų sutarties (INF), Jungtinės Valstijos, aktyvistų duomenimis, už daugiau kaip milijardą dolerių užsisakė naujų raketų. Su šešiais ginkluotės koncernais pasirašyta 1,1 mlrd. dolerių (980 mln. eurų) vertės sutarčių, ketvirtadienį pranešė Tarptautinė kampanija už branduolinių ginklų panaikinimą (ICAN).

Pasitraukimas iš INF sutarties davė „pradžią naujam Šaltajam karui“, sakė ICAN vadovė Beatrice Fihn. 1987 metų INF sutartimi Rusija ir JAV įtvirtino branduolinių vidutinio nuotolio raketų draudimą. Tačiau abi šalys pastaruoju metu kaltino viena kitą pažeidus susitarimą. Dabar jau abi jos yra pasitraukusios iš susitarimo.

ICAN duomenimis, liūto dalis iš minėtų sutarčių atiteko JAV ginklų gamintojai „Rytheon“. Su ja sudarytos 44 sutartys už 537 mln. dolerių. „Lockheed Martin“ pasirašė 36 sutartis už 268 mln., „Boeing“ - keturias už 254 mln. Nėra žinoma, ar užsakytos raketos yra branduolinės. Sutarys sudarytos nuo 2018 metų spalio 22 dienos iki 2019-ųjų sausio 21-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

JAV persiginkluos, o senąsias raketas (it auksines) lenkams parduos... ir kitiems savo durneliams.

Nerijus

Rusai ne durni- jie patobulins senas raketas. Bet greiciausiai JAV bombarduos meksikieciu, nes jie arciausiai ir didziausia gresme. Lietuvai jau irgi laikas isigyti. Negi mes prastesni. Nors vienos raketos tikrai reikia.

BezdzioniuPlaneta

Nu tai dabar jau nieko nepadarysi Rusija tures uzsakyti raketu uz du milijardus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS