JAV valstybės sekretorius pradeda vizitą arabų šalyse: siekia padidinti spaudimą „Hamas“ | Diena.lt

JAV VALSTYBĖS SEKRETORIUS PRADEDA VIZITĄ ARABŲ ŠALYSE: SIEKIA PADIDINTI SPAUDIMĄ „HAMAS“

  • 0

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį pradėjo kelionę po arabų šalių sostines, siekdamas padidinti spaudimą palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“, o Izraelis po jų išpuolių ruošiasi tikėtinam masiniam Gazos Ruožo puolimui.

Amane A. Blinkenas susitiks su lgamečiu JAV partneriu Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu). JAV valstybės sekretorius vėliau turėtų apsilankyti Katare, Saudo Arabijoje, Egipte ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Ketvirtadienį A. Blinkenas lankėsi Tel Avive, kur po netikėto „Hamas“ išpuolio, per kurį žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. izraeliečių ir dar apie 150 buvo paimti įkaitais, pažadėjo neabejotiną solidarumą su JAV sąjungininku Izraeliu.

Vašingtonas viešai remia Izraelio atsakomąsias priemones prieš „Hamas“. Penktadienį Izraelis paragino 1,1 mln. žmonių palikti Gazos Ruožo, kuriam taikoma blokada, šiaurę.

Per atsakomuosius Izraelio smūgius Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių. Izraelis nutraukė maisto, vandens ir elektros tiekimą šiam palestiniečių anklavui.

Kataras, į kurį A. Blinkenas vyks iš karto po vizito Jordanijoje, jau seniai palaiko ryšius su „Hamas“ ir yra laikomas tarpininku išlaisvinant įkaitus.

„Toliau spausime šalis, kad jos padėtų užkirsti kelią konflikto plitimui ir pasinaudotų savo įtaka „Hamas“, kad ji nedelsiant ir besąlygiškai paleistų įkaitus“, – vėlai ketvirtadienį Tel Avive teigė A. Blinkenas.

„Taip pat aptarsime, kaip galėtume toliau įgyvendinti savo pozityvią taikesnio, klestinčio, saugesnio ir labiau integruoto regiono viziją“, – pridūrė jis.

Kelios savaitės iki „Hamas“ išpuolių Saudo Arabija kalbėjo apie JAV vadovaujamos diplomatijos pažangą normalizuojant santykius su Izraeliu. Rijadui tai buvo labai svarbus žingsnis.

Nedaug kas tikisi, kad ši tendencija tęsis, o Saudo Arabija kartu su Kataru kaltina Izraelio vykdomą politiką palestiniečių atžvilgiu dėl smurto protrūkio.

JAV pareigūnai kartu su Egiptu, kuris taip pat ribojasi su Gazos Ruožu ir buvo pirmoji arabų šalis, sudariusi taikos sutartį su Izraeliu praėjusiame amžiuje, rengia saugumo koridoriaus iš Gazos Ruožo planą.

A. Blinkenas nurodė, kad kalbėjosi su Izraeliu „apie saugaus praėjimo galimybes civiliams gyventojams, norintiems išvykti arba pasitraukti iš Gazos Ruožo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS