JAV viceprezidentas M. Pence'as pasmerkė NBA kaip „Kinijos filialą“ | Diena.lt

JAV VICEPREZIDENTAS M. PENCE'AS PASMERKĖ NBA KAIP „KINIJOS FILIALĄ“

  • 1

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) ketvirtadienį griežtai sukritikavo Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) ir jos žaidėjus dėl sprendimo atsiimti Kinijai išsakytą kritiką, ir pažadėjo toliau palaikyti Honkongo prodemokratinio judėjimo protestuotojus.

„Kai kurie NBA didžiausi žaidėjai ir [klubų] savininkai, nuolat besinaudojantys savo laisve kritikuoti šią šalį, praranda balsą, kai reikia ginti kitų žmonių laisves ir teises“, – sakydamas kalbą Vašingtone pabrėžė M. Pence'as.

„Palaikydama Kinijos komunistų partiją ir varžydama žodžio laisvę, NBA elgiasi, lyg būtų autoritariniam režimui visiškai priklausantis filialas“, – pareiškė jis Woodrow Wilsono (Vudrou Vilsono) tarptautiniame mokslininkų centre.

M. Pence'as gyrė Honkonge susikūrusį masinį protestų judėjimą, siekiantį išsaugoti pusiau autonominio miesto statusą, Pekinui pamėginus prastumti kontroversišką įstatymą, kuris leistų išduoti įtariamuosius teismams Kinijos žemyninėje dalyje.

„Mes jūs palaikome, – kreipdamasis į protestuotojus pareiškė M. Pence'as. – Jūs mus įkvepiate.“

„Raginame jūs nenukrypti nuo nesmurtinio protesto kelio. Žinokite, kad už jus meldžiasi ir jumis žavisi milijonai amerikiečių“, – sakė M. Pence'as.

Nacionalinė krepšinio asociacija įsivėlė į kontroversiją klubo „Houston Rockets“ žaidėjui Darylui Morey (Darilui Moriui) anksčiau šį mėnesį parašius tviteryje: „Kovokime už laisvę, palaikykime Honkongą“.

Kinija – didžiausia NBA rinka už Jungtinių Valstijų ribų – savo ruožtu nutraukė ryšius su JAV krepšinio lyga ir atšaukė planus transliuoti šalyje rengiamas draugiškas rungtynes. Dėl to NBA teko atšaukti virtinę suplanuotų reklaminių renginių.

Kritikuodamas žaidėjus M. Pence'as veikiausiai turėjo omeny klubo „Lakers“ superžvaigdę LeBroną Jamesą (Lebroną Džeimsą), išpeikusį D. Morey žinutę apie Honkongą.

L. Jamesas anksčiau taip pat kritikavo prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), teigdamas, jog prieš imigraciją nusistatęs valstybės vadovas kursto neapykantą Jungtinėse Valstijose.

V. Pensas taip pat sukritikavo sportinės avalynės ir aprangos milžinę „Nike“ dėl sprendimo atšaukti iš Kinijos rinkos „Houston Rockets“ atributiką. „Nike“ yra sudariusi sutartį dėl paramos Colinui Kaepernickui (Kolinui Kepernikui) – amerikietiškojo futbolo žaidėjui, likusiam be darbo, kai atsisakė atsistoti skambant Amerikos himnui, protestuodamas prieš rasizmą.

„Nike“ reklamuojasi kaip vadinamoji „socialinio teisingumo gynėja“, bet kai kalbama apie Honkongą, ji mieliau palieka savo socialinę sąžinę prie durų“, – kalbėjo viceprezidentas.

Gairės: NBA, Kinija, Mike Pence
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pasaulio Pilietis

Internetiniai troliai įsisiautėjo. Jie puola viską, kas yra pažangu, demokratiška. Jie puola Amerika ir gina Rusija, puola Honkongo žmones, net gina ir teisina Pekino vyriausybės nusikaltimus. Idomu, kiek troliams moka “algos” ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS