JAV visus karius iš Afganistano išves iki rugsėjo 11-osios | Diena.lt

JAV VISUS KARIUS IŠ AFGANISTANO IŠVES IKI RUGSĖJO 11-OSIOS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) išves visus amerikiečių karius iš Afganistano iki Rugsėjo 11-osios išpuolių 20-ųjų metinių, ir taip užbaigs ilgiausią Amerikos karą, antradienį pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.

J. Bidenas „padarė išvadą, kad Jungtinės Valstijos... išves savo pajėgas iš Afganistano iki rugsėjo 11 dienos“, žurnalistams sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

J. Bidenas dar prieš kelias savaites užsiminė, kad galėtų praleisti gegužės 1-osios terminą, o po kurio laiko tapo aišku, jog baigti sklandų likusių 2 500 karių išvedimą iki to laiko būtų pernelyg sunku.

JAV pareigūnai apie J. Bideno sprendimą kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes Baltieji rūmai dar nepadarė oficialaus pareiškimo. Pirmasis jų komentarus paskelbė dienraštis „The Washington Post“.

Prezidento sprendimas gali paskatinti Talibaną keršyti JAV bei Afganistano pajėgoms ir gal net eskaluoti prieš 20 metų prasidėjusį konfliktą. Šis žingsnis tikriausiai taip pat vėl įžiebs politinius nesutarimus dėl Amerikos dalyvavimo kare, kurį daugelis vadina „nesibaigiančiu“.

Sprendimu nukelti galutinį terminą į rugsėjo 11-ąją pabrėžiama priežastis, dėl kurios amerikiečių kariai apskritai buvo dislokuoti Afganistane – siekiant neleisti radikaliosioms grupuotėms vėl įsitvirtinti šalyje, kuri galėtų būti naudojama kaip placdarmas išpuoliams prieš JAV rengti.

Pagal 2020 metų vasarį sudarytą susitarimą su tuometinio Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija talibai sutiko nutraukti išpuolius ir surengti taikos derybas su vyriausybe Kabule mainais į JAV įsipareigojimą iki 2021-ųjų gegužės užbaigti savo kontingento išvedimo procesą.

Pastaraisiais metais JAV kariuomenės vadai ir gynybos pareigūnai kalbėjo, kad atakos prieš JAV karius iš esmės liovėsi, bet perspėjo, kad talibai ėmė dažniau pulti afganų pajėgas. Vadų teigimu, sukilėliai nesugebėjo įvykdyti taikos sutarties sąlygų, nes tęsė atakas prieš afganus ir nesugebėjo nutraukti visų ryšių su teroristų tinklu „al Qaeda“ bei kitomis ekstremistų grupuotėmis.

J. Bidenas inicijavo taikos susitarimo peržiūrėjimo procedūrą vasarį, netrukus po to, kai stojo prie JAV vairo, ir ilgą laiką konsultavosi su savo patarėjais gynybos klausimais bei sąjungininkais.

Pastarosiomis savaitėmis darėsi vis aiškiau, jog J. Bidenas linkęs nepaisyti termino.

„Būtų sunku laikytis gegužės 1 dienos termino, – kovo pabaigoje pareiškė prezidentas. – Tuos karius išvesti sunku vien dėl taktinių priežasčių.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Okupantai lauk ! Afganų dar niekas nenugalėjo. Tai ne s......laižiai lietuviai, o žmones su savigarba. Talibanas jėga.

.

kur jav ten karas

Kęstas

„Prezidentas Bidenas nusprendė iki rugsėjo 11 d. išvesti visus Amerikos karius iš Afganistano, praėjus 20 metų po teroristinių išpuolių prieš Pasaulio prekybos centrą ir Pentagoną, kaišalyje prasidėjo ilgiausias JAV karas, antradienį pranešė JAV pareigūnai. Sprendimu bus laikoma daugiau nei 3000 amerikiečių karių Afganistane pasibaigus gegužės 1-osios išvedimo terminui, kurį paskelbė buvusio prezidento Donaldo J. Trumpo administracija. Bet tai rodo, ką ponas Bidenas planuoja pateikti kaip galutinę Amerikos „amžinojo karo“ pabaigą. Administracijos pareigūnai teigė, kad kadangi ponas Bidenas nustatė konkrečią Amerikos kariuomenės išvedimo datą, jis tikisi išvengti smurto padaugėjimo, kuriuo Talibanas grasino, jei JAV laikys karius po gegužės 1 d. Rugsėjo 11 d. pasitraukimas „iš esmės reiškia, kad neveikia Bideno administracijos „strateginės dviprasmybės“ politika spausti Afganistano partijas pasiekti politinį susitarimą“." (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS