JK ekspremjeras B. Johnsonas pripažino suklaidinęs parlamentarus dėl pandeminių vakarėlių | Diena.lt

JK EKSPREMJERAS B. JOHNSONAS PRIPAŽINO SUKLAIDINĘS PARLAMENTARUS DĖL PANDEMINIŲ VAKARĖLIŲ

Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį prisipažino, kad suklaidino parlamentą sakydamas įstatymų leidėjams, jog vakarėliai jo biure Dauningo gatvėje nepažeidė COVID-19 karantino taisyklių.

Tačiau liudijime, pateiktame įtakingam parlamentiniam komitetui, tiriančiam jo pareiškimus, jis tvirtino, kad veikė sąžiningai.

B. Johnsonas, kurį policija nubaudė už visuomenei nustatytų taisyklių pažeidimą, jau anksčiau atsiprašė, nors anksčiau tvirtino, kad pobūviai atitiko reikalavimus.

Tačiau trečiadienį jis turi stoti prieš tarppartinį parlamento narių privilegijų komitetą, tiriantį pareiškimus, kad būtų nustatyta, ar jis parodė nepagarbą parlamentui.

„Sutinku, kad Bendruomenių Rūmai buvo suklaidinti dėl mano pareiškimų, kad [Dauningo gatvės] 10-ajame name buvo visiškai laikomasi taisyklių ir gairių, – teigė B. Johnsonas. – Tačiau pareiškimai buvo padaryti sąžiningai ir remiantis tuo, ką tuo metu sąžiningai žinojau ir kuo tikėjau. 2021 metų gruodžio 1 dieną, 2021 metų gruodžio 8 dieną ar bet kurią kitą dieną tyčia ar dėl neatsargumo neklaidinau Rūmų.“

B. Johnsono 52 puslapių pareiškime ginama jo pozicija dėl skandalo, kuris prisidėjo prie to, kad praėjusių metų liepą jis pasitraukė iš posto, kilus plačiam nepasitenkinimui vyriausybėje.

Tai gali nulemti jo politinę ateitį, nors kalbama, kad jis svarsto galimybę grįžti į aukštas pareigas.

Sankcijos

Jei privilegijų komitetas nuspręs, kad B. Johnsonas parodė nepagarbą, parlamento nariai balsuos dėl sankcijų, įskaitant nušalinimą nuo pareigų.

Bet koks nušalinimas nuo pareigų ilgesniam nei 10 dienų laikotarpiui gali išprovokuoti papildomus rinkimus jo Aksbridžo ir Pietų Raislipo apygardoje, kur jam tektų ginti nedidelę daugumą – vos 7 210 balsų.

B. Johnsonas, jo žmona Carrie (Keri) ir Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), kuris tuo metu buvo finansų sekretorius, o dabar yra ministras pirmininkas, kartu su dešimtimis darbuotojų gavo policijos baudas už COVID-19 taisyklių pažeidimus.

„Partigeitu“ pramintas skandalas, kai per kelis mėnesius atskleista informacija apie susibūrimus premjero biure, per kuriuos vartotas alkoholis, tuo metu, kai žmonės laikėsi griežtų socialinio atstumo taisyklių, išprovokavo visuomenės įniršį, ypač COVID-19 aukų artimųjų.

Savo pareiškime buvęs premjeras pakartojo, kad atsiprašo ir pripažįsta, jog tai, ką sakė parlamentui, „pasirodė neteisinga“.

Jis pridūrė, kad „nėra jokių įrodymų, kurie patvirtintų kaltinimą, jog tyčia ar dėl neatsargumo suklaidinau Rūmus“.

„Nėra nė vieno dokumento, kuriame būtų nurodyta, kad gavau kokį nors įspėjimą ar patarimą, jog koks nors įvykis pažeidė ar galėjo pažeisti taisykles ar gaires. Iš tiesų komitetui pateikti įrodymai rodo, kad tuo metu 10-ajame name dirbusieji pritarė mano nuoširdžiam įsitikinimui, kad taisyklių ir gairių buvo laikomasi“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS