JK įmonės pradeda plačiausią pasaulyje keturių dienų darbo savaitės eksperimentą | Diena.lt

JK ĮMONĖS PRADEDA PLAČIAUSIĄ PASAULYJE KETURIŲ DIENŲ DARBO SAVAITĖS EKSPERIMENTĄ

Keturių dienų darbo savaitė, nemažėjant atlyginimams, nuo birželio 6-osios išbandoma dešimtyse įmonių visoje Jungtinėje Karalystėje.

Tokiame bandomajame projekte, kuris laikomas plačiausiu pasaulyje, dalyvauja įvairių veiklos sričių įmonės, įskaitant bankininkystės, viešbučių, globos ir net animacinių filmų studijas. Jo organizatoriai pritraukė universitetų mokslininkus, kurie vertins poveikį produktyvumui bei darbuotojų gerovei, skelbia „Sky News“.

Į eksperimentą įtraukusios įmonės jo metu savo darbuotojams mokės visą atlyginimą, jeigu jų produktyvumas dėl trumpesnės darbo savaitės nesumažės.

Bostono koledžo sociologijos profesorė ir pagrindinė bandomojo projekto tyrėja Juliet Schor (Džuljet Šor) sakė: „Keturių dienų savaitė paprastai laikoma trigubai naudingesne politika – tai padeda darbuotojams, įmonėms ir klimatui. Mūsų mokslinių tyrimų pastangos bus nukreiptos į visa tai.“

Į projektą taip pat įsitraukė Kembridžo ir Oksfordo universitetai, o jo organizatoriai – „4 Day Week Global“ kartu su analitiniais centrais „Autonomy“ ir „4 Day Week UK Campaign“.

Keturių dienų savaitė paprastai laikoma trigubai naudingesne politika – tai padeda darbuotojams, įmonėms ir klimatui.

Organizacijos „4 Day Week Global“ vadovas Joe O'Connor (Džo O'Konoras) pareiškė, kad Jungtinė Karalystė yra „pasaulinės keturių dienų savaitės iniciatyvos bangos viršūnėje“, žmonėms įpratus per pandemiją dirbti ne biuruose.

Apie keturių dienų darbo savaitę Didžiojoje Britanijoje buvo kalbama dar iki COVID-19, o leiboristai žadėjo ją įvesti per dešimtmetį, jei Jeremy'is Corbynas (Džeremis Korbinas) laimės 2019-ųjų visuotiniuose rinkimuose.

Į šį eksperimentą įsitraukusio „Charity Bank“ vyriausiasis vykdomasis direktorius Edas Siegelis (Edas Zygelis) teigė, kad perėjimas prie keturių dienų darbo savaitės „atrodo natūralus kitas žingsnis“ po pandemijos.

„XX amžiaus penkių darbo dienų savaitės samprata nebėra tinkamiausia verslui XXI amžiuje. Esame tvirtai įsitikinę, kad keturių dienų darbo savaitė, nekeičiant darbo užmokesčio ar išmokų, sukurs laimingesnius darbuotojus bei turės ne mažiau teigiamą poveikį verslo produktyvumui, klientų patirčiai ir mūsų socialinei misijai“, –  pareiškė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS