JK ir ES sutarė koreguoti „Brexito“ Šiaurės Airijos protokolą | Diena.lt

JK IR ES SUTARĖ KOREGUOTI „BREXITO“ ŠIAURĖS AIRIJOS PROTOKOLĄ

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pirmadienį sutarė koreguoti prekybos Šiaurės Airijoje taisykles po „Brexito“, pranešė Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga.

Susitarimas pasiektas per Vindzore į vakarus nuo Londono įvykusį susitikimą, po daugiau kaip metus trukusių Londono ir Briuselio derybų. Jis sudarys sąlygas abiem šalims „perkrauti“ santykius po „Brexito“ išprovokuotos įtampos.

R. Sunako ir U. von der Leyen susitikimas įvyko po įtemptų derybų dėl vadinamojo Šiaurės Airijos protokolo, kuris, praėjus 25 metams nuo istorinio taikos susitarimo, nutraukusio tris dešimtmečius trukusį ginkluotą konfliktą, šioje provincijoje sukėlė nerimą.

Paktas, dėl kurio buvo susitarta 2020-aisiais ir kuris buvo JK „skyrybų“ su ES dalis, paliko Šiaurės Airiją Europos bendrojoje fizinių prekių rinkoje. Pagal jį provincijai buvo taikomos kitokios muitų taisyklės nei likusiai Jungtinės Karalystės daliai, o tai sukėlė pyktį už bendrą ateitį su JK pasisakančioms šios provincijos partijoms ir euroskeptikams Londone.

Britų vyriausybė grasino vienašališkai peržiūrėti protokolą, jei ES nesutiks su esminiais pakeitimais. Tai pakenkė diplomatiniams ryšiams ir sukėlė platesnio masto prekybos karo pavojų, tačiau dabar panašu, kad ši grėsmė mažėja.

„Nekantriai laukiu, kada galėsiu atversti puslapį ir pradėti naują skyrių su mūsų partnere ir drauge“, – prieš derybas išvykdama iš Briuselio sakė U. von der Leyen.

Viena ES vadovių Vindzore taip pat turėjo susitikti su karaliumi Charlesu III (Karoliu III), todėl Jungtinėje Karalystėje pasigirdo kaltinimų, kad R. Sunakas numatomam susitarimui bando gauti karališkąjį pritarimą.

Tikėtina, kad susitarimui prieštaraus „Brexito“ šalininkai, įskaitant galimai maištausiantį R. Sunako pirmtaką Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), ir teisės aktų leidėjai, atstovaujantys probritiškai Šiaurės Airijos junionistų bendruomenei.

R. Sunako atstovas spaudai tvirtino, kad sprendimą dėl monarcho susitikimo su U. von der Leyen priėmė Bakingamo rūmai.

Valdžios pasidalijimas

Vindzoro viešbutyje „Fairmont Hotel“ susitikę R. Sunakas ir U. von der Leyen vėliau surengė spaudos konferenciją.

Joje R. Sunakas paskelbė santykių su Europos Sąjunga po „Brexito“ „naują skyrių“.

„Manau, kad Vindzoro gairės žymi persilaužimą Šiaurės Airijos žmonėms“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie ES jis pridūrė: „Tai mūsų santykių naujo skyriaus pradžia. Gal praeityje ir turėjome nesutarimų, bet esame sąjungininkai, prekybos partneriai ir draugai.“

U. von der Leyen sutiko dėl „naujo skyriaus“ ir sakė, kad tai padės stiprinti ES ir JK santykius.

Po to Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas, pareigas pradėjęs eiti spalį, padarys pareiškimą parlamente. Jis numatytas 18 val. 30 min. vietos (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Susitarimu užbaigiamos ilgos Londono ir Briuselio derybos, kurioms vadovavo trys skirtingi britų ministrai pirmininkai ir kurias temdė karo Ukrainoje šešėlis.

Manoma, kad jis jau seniai turėjo padėti stabilizuoti tiek Šiaurės Airijos, tiek bendrai Jungtinės Karalystės santykius su partneriais Europoje po „Brexito“.

Protokolas sulaukė griežto JK palaikančios Demokratinės junionistų partijos (DUP) pasipriešinimo – partija teigia, kad jis kelia grėsmę Šiaurės Airijos vietai Jungtinėje Karalystėje.

Londonui ir Briuseliui pasiekus naują susitarimą dėl prekybos po „Brexito“, Šiaurės Airijos nacionalistų partija „Sinn Fein“ pirmadienį paragino DUP daugiau neboikotuoti dalijimosi valdžia šioje provincijoje.

Tačiau DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas (Džefris Donaldsonas) išreiškė susirūpinimą, kad Šiaurės Airijoje ir toliau bus taikomi Europos Sąjungos įstatymai.

Londonas spaudžia Briuselį susitarti dėl „žaliojo“ – laisvo nuo patikrinimų – kelio iš visos likusios JK dalies į Šiaurės Airiją įvežamoms prekėms, kurios nebus vežamos į Airiją ir ES bendrąją rinką.

Pranešama, kad susitarimu taip pat būtų apribota Europos Teisingumo Teismo vykdoma protokolo priežiūra, tačiau jos nebūtų atsisakyta.

DUP ypač piktinasi perspektyva, kad ES teisė ir toliau vaidins svarbų vaidmenį Šiaurės Airijoje, o jos reakcija savo ruožtu gali nulemti euroskeptikų Londone reakciją.

Partijos lyderis J. Donaldsonas, atsisakantis grįžti į valdžią pasidalijusią vyriausybę Belfaste, kuriai turėtų vadovauti proairiški nacionalistai, tviteryje parašė, kad DUP „neskubės svarstyti detalių“.

Buvęs vyriausybės ministras ir B. Johnsonui lojalus Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) televizijai ITV sakė: „Nesu įsitikinęs, kad jis (R. Sunakas) pasiekė tikslą grąžinti DUP prie valdžios pasidalijimo, o tai yra esminis aspektas.“

„Pats laikas“

Manoma, kad Jungtinė Karalystė, kovojanti su ekonomikos vangumu ir didžiausia pastaraisiais dešimtmečiais pragyvenimo išlaidų krize, nori atkurti gerus santykius su ES ir taip paskatinti prekybą.

Artėjant 1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimo 25-osioms metinėms, vyriausybė Londone taip pat patiria spaudimą atkurti valdžios pasidalijimą Belfaste.

Šiaurės Airija dėl DUP boikoto nuo praėjusių metų vasario neturi decentralizuotos regioninės valdžios.

Kai kurie Šiaurės Airijos pasienio miesto Niūrio gyventojai nekantriai laukė proveržio ir valdžios pasidalijimo atkūrimo.

„Mums reikia, kad reikalai vėl pajudėtų, reikia viską sutvarkyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė 53-ejų Vincentas Wardas (Vinsentas Vordas).

63-ejų Joe O'Hanlonas (Džo O‘Hanlonas) pridūrė, kad išrinktiems lyderiams „pats laikas susiimti“.

R. Sunako teigimu, susitarimu panaikinama de facto muitų siena, atsiradusi Airijos jūroje. Pirkėjai Šiaurės Airijoje dabar galės gauti visas prekes, pardavinėjamas likusioje JK dalyje, įskaitant vaistus.

U. von der Leyen pažymėjo, kad tarp klausimų, kuriems reikia Londono ir Briuselio bendradarbiavimo, yra Rusijos invazija Ukrainoje ir klimato kaita.

Po proveržio Šiaurės Airijos klausimu abi šalys dabar pradės derybas dėl JK sugrįžimo į bendradarbiavimo mokslo srityje programą „Horizon“, pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS