JK ir ES prasideda lemiamą „Brexit“ savaitę | Diena.lt

JK IR ES PRASIDEDA LEMIAMĄ „BREXIT“ SAVAITĘ

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį pakartojo, kad jo šalis turi spalio 31 dieną pasitraukti iš Bendrijos, derybininkams Briuselyje pradėjus lemiamą derybų savaitę, pagaliau galbūt nulemsiančią „Brexit“ formą ir terminą.

Per iškilmingą ceremoniją parlamento rūmuose Londone karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) pristatė B. Johnsono vyriausybės programą ateinantiems metams. Išstojimas iš ES – svarbiausias vyriausybės prioritetas.

„Mano vyriausybės prioritetas visada buvo siekis sudaryti sąlygas Jungtinei Karalystei spalio 31-ąją pasitraukti iš Europos Sąjungos“, – sakė 93 metų monarchė, skaitydama vyriausybės pareigūnų parengtą tekstą.  

Karalienė į parlamentą kreipėsi sėdėdama paauksuotame soste.

„Mano vyriausybė ketina siekti naujos partnerystės su Europos Sąjunga, grindžiamos laisvąja prekyba ir draugišku bendradarbiavimu“, – tęsė Elizabeth II.

Tačiau viskas priklauso nuo rezultato, kurį atneš Briuselyje už uždarų durų vykstančios derybos, derybininkams visomis išgalėmis siekiant susitarti dėl „Brexit“ sąlygų iki ketvirtadienį prasidedančio ES viršūnių susitikimo.

Jeigu iki šeštadienio, spalio 19-osios, susitarimo nebus, B. Johnsonas pažeis britų įstatymą, įpareigojantį premjerą prašyti Bendrijos trečią kartą atidėti „Brexit“ terminą, siekiant išvengti chaotiško išstojimo be jokios sutarties.

„Susitarimas yra įmanomas ir jis įmanomas šį mėnesį“, – sakė Airijos vicepremjeras Simonas Coveney (Saimonas Kovenis), atvykęs derybų su ES užsienio reikalų ministrais Liuksemburge.

„Jis gali būti įmanomas net šią savaitę, bet mes dar tiek nepasiekėme“, – kalbėjo jis.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) sekmadienio vakarą po visą savaitgalį trukusių derybų ES šalių atstovams sakė, kad derybos buvo „intensyvios“ ir „konstruktyvios“.

Po ilgas savaites trukusios nežinios pastarosios kelios dienos suteikė spindulį vilties, kad susitarimas yra įmanomas, tačiau kol kas lemtingo proveržio derybose nėra.

Sekmadienį M. Barnier perspėjo, kad „dar lieka daug darbo“.

Tą pačią žinutę pakartojo ir B. Johnsono atstovas Londone.

„Derybos yra konstruktyvios, bet vis dar lieka daug darbo“, – sakė jis pirmadienį.

Praėjus daugiau nei trejiems metams po to, kai per 2016-ųjų referendume britai nubalsavo už išstojimą iš ES, derybos dėl skyrybų lieka įstrigusios, šalims nesutariant, kaip išvengti realios sienos tarp ES narės Airijos Respublikos ir JK provincijos Šiaurės Airijos.

JK Bendruomenių Rūmams atmetus ankstesnį „Brexit“ planą, anksčiau šį mėnesį B. Johnsonas pateikė naują planą, tačiau Briuselyje jis buvo sutiktas gana šaltai.

„Išlaisvinti ryžtingumą“

Premjero postą iš savo pirmtakės Theresos May (Terezos Mei) liepą perėmęs B. Johnsonas pažadėjo daugiau nebeatidėlioti skyrybų su ES, kurias teko atidėti dukart, britų parlamentui nepatvirtinus ankstesnės vyriausybės paruoštos išstojimo sutarties.

Tačiau premjeras neturi daugumos palaikymo Bendruomenių Rūmuose, todėl net negali surengti naujų rinkimų, neturėdamas opozicinių partijų narių paramos.

Kartu su karalienės Elizabeth II kalba paskelbtame B. Johnsono pareiškime sakoma, kad JK visuomenė „pavargo nuo sąstingio, aklavietės ir permainų laukimo“.

Atėjo laikas palikti ES ir pasinaudoti naujomis galimybėmis, „nutraukti biurokratizmą, nusistatyti savo taisykles ir išlaisvinti talentą, kūrybingumą, inovacijas ir ryžtingumą, esančius kiekviename mūsų Jungtinės Karalystės kampe“, nurodoma pareiškime.

Be įsipareigojimų įvykdyti „Brexit“ karalienės kalboje buvo kalbama apie virtinę vidaus politikos problemų – pradedant smurtu artimoje aplinkoje ir baigiant užterštumu plastiko atliekomis.

Laikrodis tiksi

Anksčiau JK iždo kancleris Sajidas Javidas (Sadžidas Džavidas) paskelbė, kad vyriausybė lapkričio 6 dieną planuoja sudaryti pirmąjį šalies biudžetą po „Brexit“, „skirtą formuoti ateities ekonomiką“.

Tačiau nepanašu, kad B. Johnsonui pavyktų prastumti kurį nors iš savo planų Bendruomenių Rūmuose, o jeigu įvyktų rinkimai, reikėtų naujos karalienės kalbos.

„Nesu tikra, kad jie bus valdžioje lapkričio 6 dieną, ir visai neatrodo tikra, kad mes pasitrauksime iš ES spalio 31 dieną“, – sakė Škotijos nacionalinės partijos lyderė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen).

Tikimasi, kad kas nors paaiškės šeštadienį, kai britų parlamentas surengs savo pirmąjį šeštadieninį posėdį po 1982 metų Folklando karo.

Praėjusį mėnesį prieš B. Johnsono valią priimtas įstatymas reikalauja, kad jis prašytų Bendrijos trims mėnesiams atidėti „Brexit“, jeigu iki spalio 19 dienos JK parlamentas nepatvirtins skyrybų sutarties arba nepritars išstojimui be jokios sutarties.

Teoriškai, B. Johnsonas galėtų atsisakyti prašyti pratęsimo, tačiau tuo atveju jam iš karto grėstų byla teisme.

ES lyderiai gali dar labiau komplikuoti reikalus, patys nusprendę pasiūlyti Londonui pratęsti išstojimo terminą.

Tačiau Briuselis dabar tvirtina, kad kamuolys yra B. Johnsono aikštelės pusėje.

„Jeigu britų vyriausybė nori surasti sprendinį, ji privalo veikti greitai dabar, – sakė vienas Europos diplomatas naujienų agentūrai AFP. – Laikrodis tiksi.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juk

sakiau viska tvarko monarchai o atsako statytiniai kas ir matosi is ju melyno reptiloidynio uzsispirymo......

Nigga

Kuo greičiau tuo geriau kiek galima tampytis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS