JK leiboristų lyderis: B. Johnsonas pažeidė įstatymą | Diena.lt

JK LEIBORISTŲ LYDERIS: B. JOHNSONAS PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

Jungtinės Karalystės pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis sekmadienį apkaltino ministrą pirmininką Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) pažeidus įstatymą, bet vyriausybė po jai pakenkusios virtinės pranešimų apie vakarėlius karantino metu pažadėjo pasikeitimų.

Naujausias pranešimas yra susijęs su publikacija laikraščio „The Sunday Telegraph“ pirmajame puslapyje, kur išspausdinta su drauge apsikabinusios B. Johnsono žmonos Carrie (Keri) nuotrauka. Teigiama, kad nuotrauka buvo padaryta per vakarėlį 2020 metų rugsėjo mėnesį, pažeidžiant tuo metu galiojusias taisykles dėl socialinio atstumo.

Mažiausiai šeši įstatymų leidėjai iš B. Johnsono Konservatorių partijos jau yra viešai paraginę ministrą pirmininką atsistatydinti, o kiti sako laukiantys aukšto rango pareigūnės Sue Gray (Sju Grei) atliekamo vidaus tyrimo išvadų.

Scanpix nuotr.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris), kurio populiarumas po pranešimų apie Dauningo gatvės šventes karantino metu išaugo, sakė, kad faktai jau yra aiškūs.

„Galvoju, kad jis pažeidė įstatymą“, – BBC televizijai sakė K. Starmeris.

S. Gray kompetencija yra tik nustatyti faktus, sakė jis ir paragino policiją aiškintis kriminalinio tyrimo galimybes, kai tik bus paskelbta jos ataskaita.

Ministras pirmininkas pažemino ministro pirmininko postą ir prarado visą autoritetą ne tik savo paties partijoje, bet ir šalyje.

„Ministras pirmininkas pažemino ministro pirmininko postą ir prarado visą autoritetą ne tik savo paties partijoje, bet ir šalyje“, – pareiškė K. Starmeris.

Aukšto rango konservatorių politikas Oliveris Dowdenas (Oliveris Doudenas) pripažino, kad vakarėliai Dauningo gatvėje buvo „visiškai nepriimtini“.

Tačiau O. Dowdenas, kuris yra vienas iš Konservatorių partijos pirmininkų, parėmė B. Johnsono išlikimą poste ir pabrėžė, kad jis prisiims „visą atsakomybę“, kai S. Gray paskelbs savo išvadas.

„Galiu jums pasakyti, jog atsakydamas Bendruomenių Rūmams, kaip yra įsipareigojęs padaryti, jis užtikrins, kad mes spręstume tam tikros kultūros, apskritai sudariusios sąlygas tam įvykti, [klausimą]", – televizijai „Sky News“ sakė O. Dowdenas.

Konservatorių parlamentarai, kurių daugelis savaitgalį leidžia savo rinkimų apygardose, sako, kad juos užplūdo taisyklių pažeidimais Dauningo gatvėje pasipiktinusių rinkėjų žinutės.

Kelias savaites neigęs ir priešinęsis, B. Johnsonas šią savaitę parlamente atsiprašė dėl bent vieno renginio su alkoholiniais gėrimais. Šį vakarėlį, kuriame jis dalyvavo, jo darbuotojai surengė 2020 metų gegužę, kai britams buvo draudžiami susibūrimai.

Du kiti vakarėliai buvo surengti 2021 metų balandį, karalienei Elizabeth II (Elzbietai II) rengiantis laidoti 73 metus santuokoje su ja išgyvenusį princą Philipą (Filipą). Dauningo gatvė dėl to nusiuntė atsiprašymą Bakingamo rūmams.

Tačiau tie vakarėliai veikiausiai nebuvo pavieniai renginiai, šeštadienį paskelbė laikraštis „Daily Mirror“. Dienraštis išspausdino nuotrauką, kurioje matyti, kaip 2020 metų gruodį prie premjero rezidencijos galinių durų buvo atgabentas šaldytuvas vynui, skirtas ten organizuotiems „vyno penktadieniams“.

GALERIJA

  • JK leiboristų lyderis: B. Johnsonas pažeidė įstatymą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

O korumpuoto ozio klanas nepazeide istatymu? Daugiau kaip 30 metu kenkdamas Lietuvai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS