JK premjeras atmetė Škotijos prašymą leisti vėl surengti nepriklausomybės referendumą | Diena.lt

JK PREMJERAS ATMETĖ ŠKOTIJOS PRAŠYMĄ LEISTI VĖL SURENGTI NEPRIKLAUSOMYBĖS REFERENDUMĄ

  • 2

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį atmetė Škotijos administracijos prašymą suteikti jai įgaliojimus surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės.

Laiške Škotijos pirmajai ministrei Nicolai Sturgeon (Nikolai Sterdžen), Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderei, B. Johnsonas sakė, kad ankstesnis referendumas, surengtas 2014 metais, buvo „kartą per kartos gyvenimą pasitaikantis“ balsavimas.

55 proc. škotų per referendumą balsavo prieš nepriklausomybės paskelbimą. Pasak JK premjero, Edinburgas sutiko paklusti tokiam piliečių sprendimui.

„JK vyriausybė ir toliau laikysis demokratinio Škotijos žmonių sprendimo ir pažado, kurį jiems davėte“, – laiške rašė B. Johnsonas.

„Dėl šios priežasties negaliu sutikti su jokiu prašymu perduoti galią, dėl kurios įvyktų daugiau nepriklausomybės referendumų“, – pridūrė jis.

N. Sturgeon nori, kad Škotijoje šiemet įvyktų dar vienas referendumas, o praėjusį mėnesį jos administracija paprašė Londono suteikti Škotijos parlamentui įgaliojimus, kurių reikia, kad būtų surengtas toks balsavimas.

Pirmoji ministrė sako, kad 2016 metais įvykęs „Brexito“ referendumas yra priežastis, leidžianti škotams vėl išsakyti savo nuomonę dėl atsiskyrimo nuo JK.

Per tą balsavimą 52 proc. JK piliečių balsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, bet Škotijoje 62 proc. balsavusiųjų norėjo, kad šalis liktų Bendrijoje.

JK ketina pasitraukti iš ES sausio 31 dieną.

„Torius baugina Škotijos teisė rinktis, nes jie žino, kad gavę [teisę] rinktis, pasirinksime nepriklausomybę“, – N. Sturgeon sakė apie B. Johnsono vadovaujamą Konservatorių partiją.

„Toriai neturi jokio gero argumento už sąjungą, tad jie tegali bandyti neigti demokratiją. Tai neatsilaikys“, – tvirtino Škotijos pirmoji ministrė.

„Toks atsakas [buvo] tikėtinas, bet jis – netvarus ir pasmerktas. Škotija turės teisę rinktis“, – pabrėžė ji.

N. Sturgeon teigimu, Škotijos administracija suplanuos savo atsaką ir žengs tolesnį žingsnį iki šio mėnesio pabaigos, taip pat ji žada kreiptis į Škotijos parlamentą, kad jis „palaikytų Škotijos teisę rinktis mūsų pačių ateitį“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Taigi ne nuo Rusijos nori atsiskirti. Špygą tiems škotams. Va kokie jakutai užsimanytų- vai koks kiltų triukšmas, mūsų storasis Ukrainos reikalų ministras kvaksėtų nenutildamas...

Anonimas

Zodziu kaip buvo skotai anglu masonu suvarzyti, taip ir lieka...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS