JK premjeras torių konferencijoje pradeda rinkimų sezoną | Diena.lt

JK PREMJERAS TORIŲ KONFERENCIJOJE PRADEDA RINKIMŲ SEZONĄ

Jungtinės Karalystės premjero Rishi Sunako (Rišio Sunako) kalba Konservatorių partijos metinėje konferencijoje Mančesteryje trečiadienį davė pradžią kitąmet įvykti turinčių visuotinių rinkimų kampanijai.

Be kita ko, jis nutraukė ilgai besitęsiančias spekuliacijas paskelbdamas, kad atsisako dalies greitojo geležinkelio linijos HS2 įgyvendinimo.

„Aš baigiu šią ilgai užsitęsusią sagą“, – sakė R. Sunakas, patvirtindamas, kad šiaurinė HS2 atkarpa yra atšaukiama. Visgi tai yra itin prieštaringai vertinamas žingsnis.

„Aš atšaukiu likusią HS2 projekto dalį, o vietoj jos visus 36 mlrd. svarų sterlingų (41,6 mlrd. eurų) investuosime į šimtus naujų transporto projektų šiaurėje, Midlandse, visoje šalyje“, – nurodė jis per Konservatorių partijos konferenciją Mančesteryje, šiaurės vakarų Anglijoje, kur buvo numatyta naujos geležinkelio jungties galutinė stotis.

Po politinės sumaišties, kai R. Sunakas per kelias chaotiškas praėjusių metų savaites tapo trečiuoju šalies vadovu, ir didelių ekonominių sunkumų jo laukia labai sunkus iššūkis sutelkti torius pergalei artėjančiuose rinkimuose. Jie turi įvykti ne vėliau kaip 2025 metų sausį.

Nuo 2010 metų valdžioje esanti partija per visą R. Sunako valdymo laikotarpį visuomenės nuomonės apklausose atsilieka nuo pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos.

Tačiau ženklai, rodantys, kad atotrūkis gali mažėti, suteikė vilties, kad per būsimus rinkimus pavyks iškovoti pergalę.

R. Sunakas tęsia neseniai pradėtą kampaniją, stiprindamas puolimą prieš leiboristus. Šia kampanija Konservatorių partija nori nubrėžti skiriamąsias linijas su pagrindine opozicija.

„Drąsiai keisti kryptį“

Sprendimas atsisakyti HS2 yra nepopuliarus tarp kai kurių torių.

Manau, kad žmonės pavargo nuo politikų, kurie (...) orientuojasi į lengvą išeitį, trumpalaikius sprendimus.

Vakarų Midlandso regiono, apimančio Birmingamą, vadovas Andy Streetas (Endis Stritas) svarsto galimybę protestuodamas pasitraukti.

Pranešama, kad trečiadienį jis atšaukė planuotą kelionę į užsienį ir liko Mančesteryje, kad galėtų dalyvauti konferencijoje.

Beveik metus premjero pareigas einantis R. Sunakas šį žingsnį apibūdino kaip fiskaliniu požiūriu apdairų sprendimą dėl sparčiai augančių išlaidų.

„Tiems, kurie iš pradžių rėmė projektą, sakau, kad faktai pasikeitė, o pasikeitus faktams reikia drąsiai keisti kryptį“, – sakė jis.

Ilgiau nei valandą trukusioje kalboje, kurioje daugiausia dėmesio skyrė vidaus reikalams, R. Sunakas taip pat pasiūlė griežčiau kovoti su rūkymu ir Naujosios Zelandijos pavyzdžiu kasmet vieneriais metais didinti minimalų amžių, nuo kurio leidžiama įsigyti rūkalų.

Taip pat jis pažadėjo iš esmės pertvarkyti švietimą ir Anglijoje įvesti naują bakalaureato tipo kvalifikaciją, sujungiančią akademinius ir techninius kursus, išplėsti mokymo laiką ir dėstomus dalykus, įskaitant privalomą matematiką ir anglų kalbą.

Jis stengiasi parodyti save kaip lyderį, pasirengusį priimti sunkius ir kartais nepopuliarius sprendimus.

„Viską darau tinkamai ir kruopščiai (...) bet taip pat esu pasirengęs daryti drąsius, kitokius dalykus“, – antradienį kanalui „ITV News“ sakė R. Sunakas.

Kaip pavyzdį JK vadovas nurodė neseniai sušvelnintą Britanijos nulinio grynojo išmetamųjų teršalų kiekio darbotvarkės tempą ir planus dėl naujos vairuotojams palankios politikos.

„Turiu kitokį požiūrį į politiką, – sakė jis „Sky News“ kitame interviu prieš kalbą Mančesteryje. – Manau, kad žmonės pavargo nuo politikų, kurie (...) orientuojasi į lengvą išeitį, trumpalaikius sprendimus.“

Tačiau R. Sunako laukia nelengva užduotis įtikinti rinkėjus pasilikti su toriais po trylikos metų ir žalingų suirutės laikotarpių, kuriuos partija patyrė valdant jo pirmtakams Liz Truss (Liz Tras) ir Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui).

Didžiulė pragyvenimo išlaidų krizė, rekordinė infliacija, taip pat plačiai paplitę streikai dar labiau apsunkina padėtį.

Treji artėjantys papildomi rinkimai vėliau šį mėnesį gali atskleisti būsimos užduoties mastą.

„Didelis pralaimėjimas rinkimuose“

Tuo tarpu leiboristai, šį savaitgalį Liverpulyje pradedantys savo metinę konferenciją, šiemet apklausose pirmavo daugiau nei 20 procentinių punktų.

Nors kelios naujausios apklausos rodo, kad leiboristų atotrūkis nuo torių mažėja, atrodo, kad partija yra įsitikinusi, jog pirmą kartą nuo 2010 metų, kai Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) buvo ministras pirmininkas, grįš į valdžią.

Trečiadienį paskelbta nauja „Savanta“ apklausa parodė, kad jos pranašumas išaugo iki 19 procentinių punktų – penkiais daugiau nei ankstesnėje apklausoje.

Taip pat paaiškėjo, kad maždaug trečdalis 2019 metais konservatorius palaikiusių rinkėjų R. Sunaką vertina kaip nekompetentingą, o kalbant apie visus respondentus, taip mano beveik šeši iš dešimties.

„Nors bendra Britanijos visuotinių rinkimų taisyklė yra „visada statyk už konservatorius“, iš tikrųjų jiems nebeliko vietos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Anglijos Ruskino (Raskino) universiteto viešosios politikos ir strategijos docentas Richardas Carras (Ričardas Karas).

„Jų darbotvarkė, kurioje kalbama apie ilgalaikius sprendimus ir kartu priimami lengvi sprendimai, kurie, atrodo, skirti tik partijos bazės nuraminimui, vargu ar yra nuosekli“, – pridūrė R. Carras, kuris redagavo knygą apie šiuolaikinę Konservatorių partiją.

„Susidūrus su leiboristų opozicija, kuri susitvarkė, labiausiai tikėtinas rezultatas – didelis pralaimėjimas rinkimuose“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS