JK rengiasi aukšto lygio susitikimui dėl dirbtinio intelekto | Diena.lt

JK RENGIASI AUKŠTO LYGIO SUSITIKIMUI DĖL DIRBTINIO INTELEKTO

Jungtinėje Karalystėje į dviejų dienų susitikimą dėl dirbtinio intelekto (DI) šią savaitę renkasi užsienio politikos lyderiai, technologijų industrijos atstovai, mokslininkai ir kiti asmenys – šis renginys vadinamas pirmuoju tokio pobūdžio susitikimu DI tema.

Be kitų, jame dalyvaus britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni), Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

Daug dėmesio lapkričio 1–2 dienomis vyksiančiame susitikime bus skiriama didėjančiam susirūpinimui dėl labai pajėgių, įvairios paskirties dirbtinio intelekto modelių, kurie prilygsta šiandieninių pažangiausių modelių galimybėms arba jas pranoksta ir kelia didelę riziką, susijusią su netinkamu naudojimu, nenuspėjama pažanga ir technologijos kontrolės praradimu.

R. Sunakas ir kiti lyderiai vis dažniau prisideda prie pačios industrijos atstovų, teigiančių, kad dabartinis tokių DI modelių reguliavimas greičiausiai yra nepakankamas, kad būtų galima spręsti iššūkius, kuriuos jie kels.

„Mano vizija ir mūsų galutinis tikslas turėtų būti siekti labiau tarptautinio požiūrio į saugą, kai bendradarbiaudami su partneriais užtikrintume, kad DI sistemos būtų saugios dar prieš jas išleidžiant“, – šią savaitę sakydamas kalbą sakė britų premjeras.

„Mes dėsime visas pastangas, kad būtų susitarta dėl pirmojo tarptautinio pareiškimo apie šių pavojų pobūdį“, – pridūrė jis ir pasiūlė sukurti tarptautinę ekspertų grupę, panašią į tą, kuri buvo sudaryta klimato kaitos klausimais.

Aukšto lygio susitikimą priimanti JK tvirtino, kad iniciatyvos ėmėsi JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) prašymu, o taip pat todėl, kad šiose dviejose šalyse veikia kelios pirmaujančios šio sektoriaus bendrovės.

Tačiau, kaip pranešama, dėl pastebimo entuziazmo stygiaus Londonas turėjo sumažinti savo užmojus, susijusius su tokiomis idėjomis kaip naujos reguliavimo institucijos įsteigimas.

R. Sunako atstovas spaudai šią savaitę žurnalistams sakė, kad „surinkti visus reikiamus žmones prie bendro stalo aptarti šį svarbų klausimą“ yra „savaime didžiulis pasiekimas“.

„Praleista galimybė“

Nuo išmaniųjų telefonų iki oro uostų – dirbtinis intelektas jau yra visur, tačiau jo pažanga paspartėjo sukūrus tokias technologijas kaip „ChatGPT“.

Mano vizija ir mūsų galutinis tikslas turėtų būti siekti labiau tarptautinio požiūrio į saugą, kai bendradarbiaudami su partneriais užtikrintume, kad DI sistemos būtų saugios dar prieš jas išleidžiant.

„Man aišku, kad tam, kas nutiks šiais metais, per ateinančius dvejus, trejus metus, po 200 metų, istorikai turės pavadinimą kaip laikotarpiui“, – šį mėnesį vykusiame pasitarime sakė DI ir neuromokslų profesorius Aldo Faisalas (Aldas Faisalas).

Nors DI potencialas kelia daug vilčių, ypač medicinos srityje, manoma, kad jo plėtra iš esmės nekontroliuojama.

Savo kalboje R. Sunakas pabrėžė, kad šalims reikia sukurti „bendrą supratimą apie riziką, su kuria susiduriame“.

Tačiau diskusijose apie aukšto lygio susitikimą Britanijoje dominuoja tai, kad jame nebus daug pasaulio lyderių, ypač iš Didžiojo septyneto (G-7) šalių.

G-7 pirmadienį susitarė dėl neįpareigojančio „elgesio kodekso“ pažangiausias dirbtinio intelekto sistemas kuriančioms bendrovėms.

JAV Baltieji rūmai paskelbė savo planą nustatyti dirbtinio intelekto taikymo saugos standartus, pagal kuriuos bendrovės turės pateikti tam tikras sistemas vyriausybės peržiūrai.

Romoje Italijos, Vokietijos ir Prancūzijos ministrai paragino laikytis inovacijoms palankaus požiūrio į DI reguliavimą Europoje, taip pat paragino daugiau investuoti ir mesti iššūkį JAV ir Kinijai.

Londono susitikime dalyvaus ir Kinija, tačiau neaišku, kokiu lygiu. Portalas „Politico“ pranešė, kad Londonas pakvietė prezidentą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą), taip išreikšdamas norą sulaukti aukšto rango kinų atstovo.

Kvietimas kinams sukėlė ažiotažą padidėjus įtampai tarp Pekino ir Vakarų valstybių ir jo atžvilgiu nuskambėjusiems kaltinimams technologiniu šnipinėjimu.

Nors JK save laiko tarptautinio bendradarbiavimo DI srityje varomąja jėga, jos dėmesys galimoms nelaimėms nepatinka kai kuriems sektoriaus atstovams.

Jie mieliau pabrėžtų esamas DI problemas, pavyzdžiui, bendrovių kuriamų modelių skaidrumo trūkumą ir jų šališkumą rasės ar lyties atžvilgiu, o ne paniką keliančias baimes, kurias pastebėjo R. Sunakas.

Kritikai taip pat pažymėjo, kad bendri etikos principai, kuriuos JK nori nustatyti, gali prieštarauti DI laboratorijų ir technologijų milžinių interesams.

Tai gali sumažinti tikimybę, kad aukšto lygio susitikime bus pasiekta kokių nors reikšmingų rezultatų.

Daugiau nei 100 JK ir tarptautinių organizacijų, ekspertų ir aktyvistų pirmadienį paskelbė atvirą laišką R. Sunakui, kuriame Londono susitikimą pavadino „praleista galimybe“ ir pernelyg pritaikytu didžiosioms technologijų bendrovėms.

Koalicija, kuriai priklauso profsąjungos, teisių gynimo grupės, tokios kaip „Amnesty International“, ir technologijų bendruomenės atstovai, įspėjo, kad „bendruomenės ir darbuotojai, kuriuos labiausiai paveikė DI, buvo nustumti į šalį“, o kvietimai buvo „selektyvūs ir riboti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS