JK rinkimų rezultatai: leiboristai užsitikrino daugumą parlamente | Diena.lt

JK RINKIMŲ REZULTATAI: LEIBORISTAI UŽSITIKRINO DAUGUMĄ PARLAMENTE

  • 1

Jungtinės Karalystės Leiboristų partija laimėjo šalies visuotinius rinkimus ir penktadienio rytą peržengė 326 vietų slenkstį, būtiną daugumai Bendruomenių Rūmuose gauti. Leiboristų lyderis Keiras Starmeris taps naujuoju JK premjeru.

„Su tokiu mandatu ateina didžiulė atsakomybė“, – sakė K. Starmeris šalininkams per mitingą Londone ankstyvą rytą, netrukus po to, kai buvo paskelbti istorinę triuškinančią pergalę nulėmę rezultatai.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija užbaigs 14 metų trukusį konservatorių valdymą.

K. Starmeris anksčiau penktadienį pareiškė, kad šalis yra pasirengusi pokyčiams.

Vėliau paryčiais triumfuodamas jis pažadėjo pradėti JK nacionalinio atsinaujinimo laikotarpį: „Šiandien mes pradedame kitą skyrių – pradedame permainų darbą, nacionalinio atsinaujinimo misiją ir pradedame atstatyti savo šalį.“

K. Starmeris lengvai laimėjo perrinkimą savo šiaurės Londono apygardoje, o visoje šalyje leiboristai atiminėja vieną po kitos vietą iš premjero Rishi Sunako vadovaujamų torių.

Gynybos sekretoriaus Granto Shappso prarasta vieta parlamente kol kas yra didžiausia naujiena, tačiau grėsmė iškilo ir kitų ministrų kabineto narių kėdėms. Nesėkmę patyrė ir tokie garsūs politikai kaip Penny Mordaunt bei Jacobas Reesas-Moggas.

Finansų ministras Jeremy Huntas išliko parlamentaru, tačiau tik 891 balso persvara.

„Šį vakarą žmonės čia ir visoje šalyje tarė savo žodį ir yra pasiruošę pokyčiams, kad baigtųsi performatyvi politika ir grįžtume prie politikos kaip viešosios tarnybos“, – Londone kalbėjo K. Starmeris ir pridūrė: „Jūs balsavote. Dabar atėjo laikas mums pasiekti rezultatų.“

Ketvirtadienį 22 val. vietos (penktadienį 0 val. Lietuvos) laiku užsidarius rinkimų apygardoms atliktos balsavusiųjų apklausos rezultatai rodė, kad leiboristai pirmą kartą nuo 2010 metų sugrįš į valdžią.

Pagal pirmuosius rezultatus konservatoriams turėtų atitekti 410 mandatų 650 vietų turinčiuose Bendruomenių Rūmuose, konservatoriams – 131, liberalams demokratams – 61, naujai prieš imigrantus nusistačiusiai Nigelo Farage'o partijai „Reformuokime JK“ (Reform UK) – 13, o Škotijos nacionalinei partijai – 10 vietų.

R. Sunakas pripažino pralaimėjimą leiboristams ir pareiškė: „Prisiimu atsakomybę už pralaimėjimą.“

„Šiandien valdžia pereis iš vienų rankų į kitas taikiai ir tvarkingai, geranoriškai iš visų pusių“, – sakė jis.

Šie rezultatai rodo dešiniųjų iškilimo tendenciją tarp artimiausių JK sąjungininkių Vakaruose: kraštutiniai dešinieji yra arti valdžios vairo perėmimo Prancūzijoje, o JAV eksprezidentui Donaldui Trumpui šviečiasi sugrįžimas į Baltuosius rūmus.

JK laikraščiai daugiausia dėmesio skyrė artėjančiam leiboristų sugrįžimui į valdžią pirmą kartą nuo Gordono Browno laikų.

„Pirmyn, Keirai“, – skelbė leiboristus palaikantis dienraštis „Daily Mirror“.

„Britanija mato raudonai“, – rašė „The Sun“, įtakingas Ruperto Murdocho bulvarinis laikraštis, kuris pirmą kartą nuo 2005 metų pasuko leiboristų pusėn.

Ne viskas buvo K. Starmerio naudai: buvęs leiboristų lyderis Jeremy Corbynas , kurį jo įpėdinis nušalino dėl antisemitizmo, buvo perrinktas kaip nepriklausomas kandidatas.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is penktadienį pasveikino būsimą JK premjerą K. Starmerį su triuškinama jo partijos pergale rinkimuose.

Apibūdindamas leiboristų lyderį kaip savo draugą, A. Albanese teigė, kad tikisi konstruktyviai dirbti su būsimąja vyriausybe.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis prisidėjo prie sveikinimų, pavadindamas tai istorine pergale rinkimuose, ir pareiškė, kad tikisi bendradarbiauti su Londonu vadovaujant leiboristų vyriausybei.

„ES ir Britanija yra labai svarbios partnerės, bendradarbiaujančios visose mūsų piliečiams svarbiose srityse“, – sakė Ch. Michelis socialiniame tinkle „X“.

Jis pridūrė, kad su K. Starmeriu susitiks liepos 18 dieną JK vyksiančiame Europos politinės bendrijos (EPB) aukščiausiojo lygio susitikime, „kuriame aptarsime bendrus iššūkius, įskaitant stabilumą, saugumą, energetiką ir migraciją“.

Penktadienio rytą laimėjusių leiboristų lyderis turėtų susitikti su valstybės vadovu karaliumi Karoliu III, kuris paprašytų K. Starmerio sudaryti vyriausybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Visiskas koncervatoriu krachas

UK ivyko kas ir turejo ivykti!!! Renkejai “nuslave” ta sukirmijusi koncervu politikyna!! Visoj Europoj pralaimi vidaus politikai prisitriedusios partijos. Prancuzijoj Makalonas imasi paskutiniu traukuliu sustabdydi Le Pen per gale,keldamas visas padugnes ijudejima pries Le Pen,nors ekonomine bukle jau kritine. Visos tos liberastines globalistines partijos pralaimi!! Ir pagaliau gal Europa atsibus? Nuo tu globalistiniu padugniu melo,importavimo i salis imigrantu is 3 saliu,ekonomikos zmlugdymo,karo propagandos melo ir t.t Tik musu liberalmešline spauda beveik tyli,nes patys esa dalimi globalistines leberalmešlo dalis. Todel melu uzpiltos musu zmoniu ausys,karo gazdinimu,mokesciu kelimu,kad islaikyti savo biurokratini melo aparata. Kad naikinti smulku versla ir vezti i sali imigrantus. Kuriuos bus dar lengviau valdyti nei nepatenkintus ju politika lietuvius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS