JK vyriausybė siekia kitą savaitę užbaigti „Brexit“ derybas su opozicija | Diena.lt

JK VYRIAUSYBĖ SIEKIA KITĄ SAVAITĘ UŽBAIGTI „BREXIT“ DERYBAS SU OPOZICIJA

  • 1

Jungtinėje Karalystėje vedamos tarppartinės derybos, per kurias siekiama išspręsti „Brexit“ sukeltą krizę, eina į pabaigą, antradienį nurodė premjerės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybė.

Pranešama, kad ji norėtų užbaigti derybas iki ateinančios savaitės vidurio.

Ministrai pirmadienį dalyvavo vėliausiame derybų su pagrindinės opozicijos Leiboristų partijos aukšto rango nariais rate.

Jie siekia rasti išeitį iš politinės aklavietės, susiklosčiusios dėl nesutarimų, kaip palikti Europos Sąjungą, privertusių Londoną dukart atidėti planuotą išstojimą iš bloko.

„Praėjusį vakarą vyko rimtos ir konstruktyvios diskusijos, ir artimiausiomis dienomis sieksime tolesnių derybų“, – pareiškė vienas Th. May atstovas.

„Siekiant užbaigti šį procesą dabar bus suplanuotos tolesnės derybos“, – pridūrė jis.

Šią savaitę nelaukiama jokių svarbių pareiškimų dėl ketvirtadienį vyksiančių vietos valdžios rinkimų, tačiau premjerės atstovas pabrėžė, kad pažangos būtina pasiekti „kaip įmanoma greičiau“.

Pasak britų žiniasklaidos, vyriausybė ketina iki ateinančios savaitės vidurio apsispręsti, ar šis dialogas yra prasmingas, ar jį reikėtų nutraukti.

Th. May yra anksčiau sakiusi, kad nepasiekus susitarimo su leiboristais, ji prašys parlamento narių balsuoti dėl virtinės alternatyvių scenarijų.

Bendruomenių rūmai tris kartus atmetė „skyrybų sutartį“, kurią ji lapkritį sudarė su ES lyderiais. Šiuo dokumentu siekiama sušvelninti JK pasitraukimo poveikį po keturis dešimtmečius trukusios narystės.

Vis dėlto britų parlamentarams nepavyko susitarti dėl kokios nors alternatyvos šiam planui.

„Kabinetas ir vyriausybė puikiai supranta, kad būtina pasiekti pažangos“, – po kabineto posėdžio kalbėjo Th. May atstovas.

Ministrė pirmininkė anksčiau šį mėnesį sutarė su ES lyderiais atidėti „Brexit“ iki spalio 31 dienos, siekdama iki šio termino rasti išeitį iš politinės aklavietės. Iš pradžių JK planavo pasitraukti iš Bendrijos kovo 29 dieną.

Th. May vis dar tikisi, jog įstatymų leidėjai pritars jos „Brexit“ sutarčiai, kad britams netektų dalyvauti gegužės 23–26 dienomis vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Jei dalyvavimo šiame balsavime bus neįmanoma išvengti, vyriausybės vadovė tikisi, kad nė vienam išrinktam įstatymų leidėjui neteks eiti pareigų EP.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ar

tik neprisisauks reptiloidai su lordais 3 PK su savo bxit?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS