JT: 51 žmogų Ukrainos kaime pražudęs smūgis greičiausiai buvo okupantų raketos | Diena.lt

JT: 51 ŽMOGŲ UKRAINOS KAIME PRAŽUDĘS SMŪGIS GREIČIAUSIAI BUVO OKUPANTŲ RAKETOS

  • 0

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaro biuras penktadienį pranešė, kad smūgio, per kurį žuvo mažiausiai 51 į šermenis Ukrainos Hrozos kaime susirinkęs žmogus, kaltininkė greičiausiai buvo Rusijos karių paleista raketa.

„[Šiuo metu] labai sunku visiškai tiksliai nustatyti, kas įvyko, tačiau, atsižvelgiant į vietą, į tai, kad buvo smogta kavinei, manoma, kad tai buvo Rusijos raketa“, – sakė biuro atstovė Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel).

Ketvirtadienio išpuolio metu buvo smogta gedintiesiems, susirinkusiems kavinėje pagerbti žuvusio kario atminimo Charkivo srities šiaurės rytuose esančiame kaime.

Ženevoje surengtoje spaudos konferencijoje E. Throssell nurodė, kad JT žmogaus teisių komisaro biuro stebėsenos misija Ukrainoje iki šiol nustatė 35 aukų – devyniolika moterų, penkiolika vyrų ir aštuonerių metų vaiko – tapatybes.

Taip pat nustatyta penkių sužeistų moterų ir vieno vyro tapatybė.

Anot E. Throssell, peržiūrėjus žuvusiųjų kūnų nuotraukas ir vaizdo įrašus paaiškėjo, kad bent 23 iš jų buvo vilkintys civilių drabužiais.

Ji nurodė, kad netoli įvykio vietos nebuvo jokių karinių objektų, tačiau tai dar reikės patikrinti.

Šios „pasibaisėtinos scenos (...) dar kartą pabrėžia, kokią baisią kainą moka civiliai gyventojai 20 mėnesį nuo Rusijos invazijos“ pradžios, sakė E. Throssell.

Į įvykio vietą išvyko komanda, kuri kalbėjosi su nukentėjusiaisiais ir liudininkais, kad surinktų daugiau informacijos ir tiksliai nustatytų, kas įvyko.

E. Throssell pridūrė, kad prieš didelio masto Rusijos invaziją į Ukrainą praėjusių metų vasarį Hrozos kaime gyveno apie 300 žmonių.

„Neaišku, kiek gyventojų ten tebegyveno, tačiau akivaizdu, kad dėl didelio žuvusiųjų skaičiaus nukentėjo visi šios nedidelės bendruomenės gyventojai“, – teigė ji.

Jos teigimu, bent aštuoniose šeimose per šį išpuolį žuvo daugiau nei vienas giminaitis.

„Dar kartą pabrėžiame, kad turi būti griežtai laikomasi tarptautinės humanitarinės teisės, ypač karo veiksmų vykdymo taisyklių“, – pridūrė E. Throssell.

Ji taip pat nurodė, kad Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) buvo giliai sukrėstas ir pasmerkė išpuolį.

Gairės: karas Ukrainoje, smūgis, Ukrainos Hrozos kaimas, JT, okupantų raketa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS