JT ekspertai: nuosprendis „WikiLeaks“ įkūrėjui – neproporcingas | Diena.lt

JT EKSPERTAI: NUOSPRENDIS „WIKILEAKS“ ĮKŪRĖJUI – NEPROPORCINGAS

  • 0

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui (Džulianui Asandžui) skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą yra „neproporcinga“ nusikaltimo rimtumui, penktadienį pareiškė Jungtinių Tautų darbo grupė dėl nepagrįsto sulaikymo.

J. Assange'as 2012 metais pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, kai Britanijos teismas nurodė išduoti jį Švedijai, siekusiai apklausti aktyvistą dėl įtariamos lytinės prievartos ir išžaginimo, nors šis griežtai neigė tokius įtarimus.

Tačiau praeitą mėnesį Ekvadoras atšaukė 47 metų australui suteiktą politinį prieglobstį ir leido jį ambasadoje suimti britų pareigūnams. Dabar jis turės atlikti beveik metų įkalinimo bausmę, taip pat kovos prieš atskiras pastangas išduoti jį Jungtinėms Valstijoms..

JT darbo grupė pažymėjo, kad Švedijos pareikšti įtarimai, kurie buvo J. Assange'o arešto Didžiojoje Britanijoje pirminės priežastis, dabar jau yra atšaukti, todėl pirminės paleidimo už užstatą sąlygos irgi turėjo būti panaikintos.

Grupė atkreipė dėmesį, kad australui buvo skirta beveik maksimali 12 mėnesių bausmė, numatyta JK įstatymų už paleidimo už užstatą sąlygų pažeidiimą.

Grupė yra „giliai susirūpinusi... dėl neproporcingo nuosprendžio, skirto p. Assange'ui“, – sakoma jos pranešime.

Ji apkaltino Britaniją pratęsiant „nepagrįstą [jo] laisvės atėmimą“.

JT žmogaus teisių ekspertai taip pat atkreipė dėmesį į J. Assange'o kalinimo Belmaršo griežčiausios apsaugos kalėjime sąlygas.

„Elgesys su juo atrodo prieštaraujantis būtinumo ir proporcingumo principams pagal žmogaus teisių standartus“, – pabrėžė jie.

Jungtinės Valstijos kaltina J. Assange'ą „sąmokslu“ su buvusia JAV karinės žvalgybos analitike Chelsea Manning (Čelsi Maning) 2010 metų kovą įsilaužti į slaptažodžiu apsaugotą Gynybos departamento kompiuterių tinklą.

Ch. Manning, kuri prieš pakeisdama lytį buvo žinoma kaip Bradley Manningas (Bradlis Maningas), perdavė „WikiLeaks“ šimtus tūkstančių įslaptintų dokumentų. Ši medžiaga iškėlė į dienos šviesą JAV kariuomenės netinkamus veiksmus per Irako karą, taip pat atskleidė diplomatinių paslapčių apie virtinę šalių.

Jeigu J. Assange'as būtų pripažintas kaltu, Jungtinėse Valstijose jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo. Vis dėlto jo teisininkų komanda kovoja, kad aktyvistas nebūtų išduotas, o šis procesas gali trukti ne vienerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS