JT ekspertai ragina Prancūziją iš esmės perrašyti kontroversišką saugumo įstatymą | Diena.lt

JT EKSPERTAI RAGINA PRANCŪZIJĄ IŠ ESMĖS PERRAŠYTI KONTROVERSIŠKĄ SAUGUMO ĮSTATYMĄ

Nepriklausomų Jungtinių Tautų ekspertų grupė ketvirtadienį paragino Prancūziją persvarstyti savo kontroversišką saugumo įstatymo projektą, kurį pavadino „nesuderinamu“ su tarptautiniais žmogaus teisių standartais.

Penki JT specialieji pranešėjai, kurie nekalba pasaulinės institucijos vardu, bet praneša apie savo išvadas Žmogaus teisių tarybai, pažymėjo, jog šį teisės aktą „reikia iš esmės peržiūrėti“.

Įstatymo projekto 22-asis straipsnis leistų saugumo sumetimais pasitelkti stebėjimą bepiločiais orlaiviais, o 24-asis – uždraustų skelbti policininkų tarnybos metu nuotraukas, siekiant pakenkti jų „fizinei ar psichologinei neliečiamybei“

Prancūzijos vyriausybė vis labiau spaudžiama atsisakyti to teisės akto ar jį persvarstyti, augant pasipiktinimui dėl didelį visuomenės rezonansą sukėlusio policijos smurto atvejo.

Šią savaitę buvo pareikšti kaltinimai keturiems prancūzų policininkams, kurie buvo nufilmuoti mušantys juodaodį muzikos prodiuserį Michelį Zeclerą (Mišelį Zeklerą) ir apiberiantys jį rasistiniais įžeidimais.

Tuo metu tūkstančiai žmonių savaitgalį protestavo prieš vyriausybės ketinimus, o kai kurie mitingai peraugo į smurtinius susirėmimus, per kuriuos buvo sužeisti dešimtys žmonių.

Nors JT ekspertai pasveikino planus perrašyti 24-ąjį straipsnį, jie paragino Prancūzijos vyriausybę atlikti išsamų viso įstatymo suderinamumo su tarptautine teise vertinimą.

„Visuomenės fiksuojami policijos piktnaudžiavimo vaizdai vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį prižiūrint valstybės institucijas, o tai yra esminis teisinės valstybės principas“, – pareiškė specialieji pranešėjai, įskaitant žinomiausius JT žodžio, susirinkimų laisvės ir žmogaus teisių apsaugos kovojant su terorizmu specialistus.

„Paprasčiausiai perrašius 24 straipsnį, jo trūkumai nebus išspręsti, ir ši nuostata tikrai nėra vienintelė, pažeidžianti pagrindines žmogaus teises“, – pridūrė jie.

Komentuodami 22-ąjį straipsnį ekspertai pabrėžė, kad leidimas naudoti dronus saugumo ir kovos su terorizmu tikslams leistų valdžiai pasitelkti „masinį stebėjimą, ypač kalbant apie demonstrantus“.

„Tai turėtų rimtų padarinių teisei į privatumą, taikiems susirinkimams ir žodžio laisvei“, – pažymėjo JT ekspertai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS