JT Generalinė Asamblėja ketvirtadienį surengs posėdį dėl Izraelio ir „Hamas“ karo | Diena.lt

JT GENERALINĖ ASAMBLĖJA KETVIRTADIENĮ SURENGS POSĖDĮ DĖL IZRAELIO IR „HAMAS“ KARO

  • 0

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį susirinks aptarti konflikto, kurį sukėlė „Hamas“ kovotojų išpuolis prieš Izraelį, pirmadienį laiške valstybėms narėms paskelbė JT Generalinės Asamblėjos pirmininkas.

JT Saugumo Tarybai iki šiol nepavyko susitarti dėl rezoliucijos dėl karo, tačiau kelios valstybės, įskaitant Jordaniją arabų šalių grupės vardu, Rusiją, Siriją, Bangladešą, Vietnamą ir Kambodžą, oficialiai paprašė Generalinės Asamblėjos pirmininko Deniso Franciso (Deniso Frensiso) sušaukti šį svarbų susitikimą.

Praėjusią savaitę JT Saugumo Taryba, kurios narių nuomonės Izraelio ir palestiniečių klausimu nuolat išsiskiria, iš pradžių atmetė Rusijos parengtą rezoliucijos projektą, kuriame raginama paskelbti humanitarinę pauzę.

Tik penkios iš 15 valstybių narių pritarė šiam tekstui, kuriame smerkiamas bet koks smurtas prieš civilius gyventojus ir visi teroro aktai, tačiau neįvardijama „Hamas“, o tai buvo nepriimtina Jungtinėms Valstijoms, Jungtinei Karalystei ir Prancūzijai.

Tada Vašingtonas vetavo antrąją rezoliuciją, nepripažįstančią Izraelio teisės gintis.

Dvylika iš penkiolikos Tarybos narių balsavo už Brazilijos pateiktą rezoliuciją, kuria taip pat buvo pasmerkti „Hamas“ išpuoliai, o Rusija ir Jungtinė Karalystė susilaikė.

Jungtinės Valstijos vienintelės balsavo prieš, tačiau ji, kaip viena iš penkių nuolatinių organizacijos narių, turi veto teisę.

Prieš Generalinės Asamblėjos posėdį ketvirtadienį 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku Saugumo Taryba susitiks aptarti šio klausimo. Tikimasi, kad šiame ilgai planuotame posėdyje dalyvaus kai kurie pasaulio užsienio reikalų ministrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS