JT Generalinė Asamblėja surengs posėdį dėl padėties Gazos Ruože | Diena.lt

JT GENERALINĖ ASAMBLĖJA SURENGS POSĖDĮ DĖL PADĖTIES GAZOS RUOŽE

  • 1

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja antradienį susirinks aptarti humanitarinės krizės Gazos Ruože, sekmadienį pranešė pareigūnai ir diplomatai.

JT Generalinės Asamblėjos pirmininko atstovas spaudai nurodė, kad Egipto ir Mauritanijos atstovai antradienį šaukia neeilinį posėdį.

Anot diplomatinių šaltinių, šiame susitikime JT Generalinė Asamblėja galėtų balsuoti dėl rezoliucijos, kuria raginama nutraukti ugnį, teksto. Šios JT institucijos priimtos rezoliucijos nėra privalomos.

Teksto projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, iš esmės laikomasi JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, kurią penktadienį vetavo JAV, formuluotės. Jame išreiškiamas didelis susirūpinimas dėl humanitarinės padėties palestiniečių anklave.

Rezoliucijoje taip pat raginama nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas ir paleisti įkaitus.

Penktadienį Vašingtonas užblokavo rezoliuciją dėl paliaubų. Ją priimti buvo nuspręsta po to, kai JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sušaukė skubų Saugumo Tarybos posėdį, pasinaudodamas retai naudojamu Chartijos 99 straipsniu.

Pagal šį straipsnį generalinis sekretorius gali atkreipti Tarybos dėmesį į „bet kokį klausimą, kuris, jo nuomone, gali kelti grėsmę tarptautinės taikos ir saugumo palaikymui“.

Anot A. Guterreso, pavėluotas atsakas į Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karą smarkiai pakenkė JT autoritetui ir patikimumui.

Spalio pabaigoje kitoje savo rezoliucijoje Generalinė Asamblėja paragino Izraelį ir kovotojų grupuotę sudaryti „neatidėliotinas, ilgalaikes ir tvirtas humanitarines paliaubas ir nutraukti karo veiksmus“.

Po dviejų savaičių Saugumo Taryba nutraukė tylą dėl karo ir paragino taikyti „ilgesnes pertraukas ir humanitarinius koridorius“. Tačiau tai buvo išreikšta aptakiau negu formuluotė, raginanti nutraukti ugnį ar skelbti paliaubas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jt man i uzpakal

Ka bepasiulytu JT, atsiras kas vetuos ir balsuos pries. Ar tai Rusija Sirijai isnuodijant puse milijono savo gyventoju, ar suo atveju JAV izraeliui vykdant holokausta pries palestiniecius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS