JT generalinis sekretorius griežtai smerkia Šiaurės Korėjos raketos bandymą | Diena.lt

JT GENERALINIS SEKRETORIUS GRIEŽTAI SMERKIA ŠIAURĖS KORĖJOS RAKETOS BANDYMĄ

  • 1

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį stipriai pasmerkė naujausią Šiaurės Korėjos balistinės raketos bandymą ir pavadino jį „nauju susirūpinimą keliančiu“ JT rezoliucijų pažeidimu.

„DPRK (Šiaurės Korėjos) lyderiai privalo vėl visiškai laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų ir atsikratyti branduolinių ginklų“, – pranešime sakė A.Guterresas.

Vėliau pirmadienį už uždarų durų susitiks JT Saugumo Taryba, aptarsianti minėtą raketos bandymą. Šis Pchenjano veiksmas yra pirmas, kai JAV prezidento pareigas perėmė Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

A.Gutteresas kreipėsi „į tarptautinę bendruomenę, kad ši ir toliau reaguotų į šią situaciją vieningai“, matyt turėdamas galvoje JAV bei Kiniją. Pastaroji yra Pchenjano sąjungininkė.

Šios dvi valstybės kartu parengė dviejų pastarųjų JT rezoliucijų projektus, kurie pastebimai sugriežtino sankcijas Šiaurės Korėjai dėl virtinės jos raketų paleidimų bei branduolinio bandymo.

Jungtinės Valstijos, Japonija bei Pietų Korėja pareikalavo skubių Saugumo Tarybos konsultacijų po sekmadienio, kai Šiaurės Korėja patvirtino „sėkmingai“ išbandžiusi balistinę raketą.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA informavo, kad sekmadienį buvo sėkmingai išbandyta vidutinio nuotolio „žemė–žemė“ tipas raketa, kurią apibūdino kaip „Korėjoje sukonstruotą naujo tipo strateginės ginkluotės sistemą“.

Raketa nuskriejo apie 500 km ir nukrito į jūrą, nurodė kaimyninės Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Manoma, kad šiuo raketos paleidimu Pchenjanas siekė patikrinti naujojo JAV prezidento D.Trumpo, pažadėjusio „šimtaprocentinę paramą“ Vašingtono sąjungininkei regione Japonijai, reakciją.

„Tikrai tikiuosi, kad Saugumo Taryba pateiks aiškią ir stiprią žinią“, – žurnalistams prieš susitikimą sakė Japonijos ambasadorius Koro Bessho (Koras Bešas).

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų ir branduolines technologijas.

JT Saugumo Taryba nuo 2006-ųjų, kai Pchenjanas atliko pirmąjį savo branduolinį bandymą, paskelbė šaliai šešis sankcijų paketus.

Pastarąjį kartą naujos sankcijos buvo paskelbtos pernai lapkritį. Jomis, be kita ko, buvo suvaržytas Šiaurės Korėjos anglių eksportas į Kiniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ar

tai ne /draugai/ is kgb ismokino ir apginklavo kaimynus idiege fanatikams ir savo ideologija del kurios siandien gali visi nukenteti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS