JT generalinis sekretorius smerkia bet kokius bandymus jėga užgrobti valdžią Nigerijoje | Diena.lt

JT GENERALINIS SEKRETORIUS SMERKIA BET KOKIUS BANDYMUS JĖGA UŽGROBTI VALDŽIĄ NIGERIJOJE

  • 5

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pasmerkė bet kokias pastangas jėga užgrobti valdžią Nigeryje, trečiadienį pareiškė jo atstovas spaudai.

Šaltinių teigimu, Nigerijos prezidentą Mohamedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą) sulaikė jo sargybos nariai.

A. Guterreso atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas) teigė, kad JT generalinis sekretorius paragino šios situacijos metu elgtis atsargiai ir užtikrinti konstitucinės santvarkos apsaugą.

S. Dujarricas pridūrė, kad A. Guterresas pasmerkė bet kokias pastangas jėga užgrobti valdžią ir pakenkti demokratiniam valdymui, taikai ir stabilumui.

„Jungtinės Valstijos yra labai susirūpinusios dėl šiandienos įvykių Nigerijoje“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime, kurį paskelbė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

„Griežtai smerkiame bet kokias pastangas sužlugdyti Nigerijos demokratiškai išrinktą vyriausybę ar pakenkti jos veiklai“, – teigė jis.

J. Sullivanas paragino prezidento gvardijos narius paleisti prezidentą M. Bazoumą ir susilaikyti nuo smurto.

M. Bazoumas buvo demokratiškai išrinktas 2021 metais, perėmęs vadovavimą vienai skurdžiausių ir labiausiai į perversmus linkusių Afrikos šalių.

Kol kas nėra aišku, kas galėjo sukelti šią įtampą, o trečiadienį aplink prezidentūrą ir kai kurias ministerijas Niamėjuje buvo blokuojamos gatvės.

Padėtis Nigerio sostinėje trečiadienį išliko rami, bet neaiški.

Šioje Vakarų Afrikos valstybėje buvo įvykdyti keturi perversmai, o M. Bazoumas sužlugdė bandymą įvykdyti perversmą likus kelioms dienoms iki priesaikos.

Jo administracija susiduria su precedento neturinčiomis grėsmėmis, kurias šalies vakaruose kelia islamo ekstremistai, susiję su grupuotėmis „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“, taip pat su blogėjančia saugumo ir politine padėtimi regione. Kaimyniniuose Malyje ir Burkina Fase nuo 2020-ųjų buvo įvykdyti keturi perversmai.

Saugumo analitikai sako, kad jei tai išties buvo bandymas įvykdyti perversmą, tai nepadės sustabdyti nesaugumo regione.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pasmerkė ...........

...... belaukdamas panašių nuotykių ir Kijeve , ir Maskvoje

Kosmaras

Kada panaikins sia kremliaus organizacija?

Andrius

Nigeris čia kitą šalis,o ne Nigerija.Nigerijoi viskas gerai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS