JT: į Gazos Ruožą įvažiavo daugiau kaip 30 sunkvežimių su humanitarine pagalba | Diena.lt

JT: Į GAZOS RUOŽĄ ĮVAŽIAVO DAUGIAU KAIP 30 SUNKVEŽIMIŲ SU HUMANITARINE PAGALBA

  • 0

Jungtinės Tautos pranešė, kad sekmadienį į Gazos Ruožą įvažiavo daugiau kaip 30 sunkvežimių su humanitarine pagalba – tai didžiausia kolona į karo nuniokotą palestiniečių teritoriją nuo to laiko, kai daugiau kaip prieš savaitę į ją vėl pradėjo plūsti parama.

JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA pranešė, kad sekmadienį per Rafacho pasienio punktą su Egiptu į Gazos Ruožą įvažiavo 33 sunkvežimiai su vandeniu, maistu ir medicininėmis prekėmis.

„Tai didžiausia humanitarinės pagalbos siunta nuo spalio 21 dienos, kai buvo atnaujintas ribotas tiekimas“, – teigiama ankstų pirmadienį išsiųstame atnaujintame pranešime apie padėtį Gazos Ruože.

OCHA duomenimis, nuo tada, kai buvo atnaujintas humanitarinės pagalbos tiekimas į tankiai apgyvendintą palestiniečių teritoriją, kurioje gyvena 2,4 mln. žmonių ir kuri yra beveik visiškai apgulta ir nuolat patiria Izraelio antskrydžius per šią perėją į anklavą įvažiavo 117 sunkvežimių.

Iki apgulties pradžios į Gazos Ruožą kasdien įvažiuodavo apie 500 sunkvežimių, gabenančių humanitarinę pagalbą ir kitas siuntas.

Spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ peržengė Gazos Ruožo sieną ir surengė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį Izraelio istorijoje, per kurį, anot žydų valstybės pareigūnų, buvo nužudyta 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o dar 230 pagrobta.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu, per kurį žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių, pusė jų – vaikai, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos.

Palestiniečių anklave tūkstančiai pastatų buvo sulyginti su žeme, o daugiau nei pusė gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Sekmadienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) išreiškė susirūpinimą dėl to, kad Izraelis sustiprino karines operacijas Gazos Ruože, ir perspėjo, kad „pasaulis tapo humanitarinės katastrofos liudininku“.

Vienas JAV vyriausybės pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, sekmadienį pareiškė, kad Izraelis yra įsipareigojęs kasdien į palestiniečių anklavą įleisti 100 sunkvežimių su pagalba – tiek, kiek, anot JT, reikia patiems būtiniausiems poreikiams patenkinti.

OCHA palankiai įvertino naujausią humanitarinės pagalbos pristatymą, tačiau pabrėžė, kad siekiant užkirsti kelią situacijos blogėjimui Gazos Ruože, reikia reguliariai pristatyti gerokai daugiau pagalbos.

„Ypač skubiai reikia įvežti degalų medicininei įrangai, vandens ir sanitarijos įrenginiams eksploatuoti“, – nurodė OCHA.

Iš 117 iki šiol įleistų sunkvežimių 70 atgabeno medicinos reikmenų, o 60 – maisto produktų.

Tik 13 iš jų gabeno vandenį ir sanitarines priemones, nurodoma OCHA pranešime.

Izraelis užkirto kelią bet kokiam degalų tiekimui, sakydamas, kad „Hamas“ jį panaudos ginklams ir sprogmenims gaminti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS