JT įspėja dėl Šiaurės Korėjos atsako į COVID-19 baisių pasekmių | Diena.lt

JT ĮSPĖJA DĖL ŠIAURĖS KORĖJOS ATSAKO Į COVID-19 BAISIŲ PASEKMIŲ

Jungtinės Tautos antradienį skelbė pavojų dėl to, kaip Šiaurės Korėjos atsakas į didelį COVID-19 protrūkį paveiks žmogaus teises.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), sukritikavęs šalies institucijų atsaką į protrūkį, įsakė visoje šalyje įvesti karantinus, siekiant sulėtinti infekcijos plitimą tarp neskiepytų gyventojų, ir nurodė kariuomenei padėti platinti vaistus.  

„Naujausi suvaržymai, apimantys griežtą žmonių izoliavimą ir tolesnius kelionių suvaržymus, turės baisių pasekmių žmonėms, kuriems ir taip sunku patenkinti būtiniausius poreikius“, – reporteriams sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel).

„Raginame... valdžią užtikrinti, kad visos priimtos priemonės kovai su pandemija būtų [tik] būtinos, proporcingos, nediskriminuojamos, ribotos trukmės ir griežtai atitinkančios tarptautinius žmogaus teisių įstatymus“, – sakė ji.

Valdžia turėtų įvertinti „bet kokių priemonių poveikį pažeidžiamoms populiacijoms, atsižvelgdama į kitur [sukauptą] patirtį veiksmingai sprendžiant pandemiją, ir švelninti bet kokį neigiamą poveikį“, pabrėžė E. Throssell.

Šiaurės Korėja, kuri apie pirmą savo COVID-19 atvejį paskelbė prieš savaitę, praneša, kad iki pirmadienio vakaro nuo „karštligės“ šalyje jau mirė 56 žmonės. Taip pat užregistruota daugiau kaip 1,48 mln. susirgimo atvejų.

Kim Jong Unas griežtai sukritikavo sveikatos priežiūros pareigūnus, jog nebuvo imtasi priemonių užtikrinti, kad vaistinės dirbtų visą parą, ir ėmėsi asmeniškai vadovauti Šiaurės Korėjos atsakui į epidemiją. Jis beveik kasdien rengia skubius Politinio biuro posėdžius dėl protrūkio, anot jo, šalyje keliančio „didžiulę suirutę“. 

E. Throssell taip pat pakartojo JT žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) raginimą valstybėms „švelninti sankcijas, kad būtų galima skubiai suteikti humanitarinę ir su COVID-19 susijusią pagalbą“ šiai skurdžiai šaliai.

Šiaurės Korėjos sveikatos apsaugos sistema yra viena prasčiausių pasaulyje. Šalies ligoninės prastai aprūpintos, jose trūksta intensyviosios slaugos palatų, be to, šalis negauna vakcinų nuo COVID-19, antivirusinių vaistų ir neturi pajėgumų vykdyti masinį testavimą, sako ekspertai.

„Skatiname KLDR (Šiaurės Korėją) skubiai aptarti su JT kanalų atvėrimą humanitarinei pagalbai, įskaitant vaistus, vakcinas, įrangą ir kitą gyvybes gelbstinčią paramą“, – sakė E. Throssell.

„Taip pat paraginome valdžią palengvinti JT ir kitų tarptautinių darbuotojų sugrįžimą į KLDR siekiant padėti teikti paramą, taip pat ir pažeidžiamoms populiacijoms, kaimiškosiose vietovėse bei pasienio rajonuose gyvenantiems žmonėms“, – pridūrė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>>>Anonimas \\\\\.../////

AtA.Balsas iš ono pasaulio už tai LT ir "geriausia" sv.apsauga.

>>>> Broliai Š. Korėja

Pasalpinis valstieti, tu tik nepamirsk pamelzti karviu. Kremlinis asilas.

Anonimas

uztat lietuvoj pati geriausia sveikatos apsauga ypac pandemijos metu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS