JT: Izraelis sistemingai blokuoja į Gazos Ruožą tiekiamą pagalbą | Diena.lt

JT: IZRAELIS SISTEMINGAI BLOKUOJA Į GAZOS RUOŽĄ TIEKIAMĄ PAGALBĄ

Izraelio pajėgos „sistemingai“ blokuoja galimybes pasiekti Gazos gyventojus, kuriems reikalinga pagalba, apsunkindamos pagalbos tiekimą karo zonoje, kurioje nebegalioja jokie įstatymai, antradienį pranešė JT.

Šiaurinėje Gazos dalyje beveik nebeįmanoma evakuoti sergančių ir sužeistųjų bei pristatyti pagalbą, tą padaryti darosi vis sunkiau ir pietuose, sakė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos agentūros OCHA atstovas Jensas Laerke.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelio valdžia į šiaurinę regiono dalį neleido patekti nė vienai iš suplanuotų vilkstinių – paskutinė iš jų buvo praleista sausio 23 d., nurodo Pasaulio sveikatos organizacija.

Padėtį dar labiau blogina tai, kad ne kartą buvo blokuojamos ar apšaudomos tos vilkstinės, dėl kurių buvo iš anksto susitarta su Izraelio valdžios atstovais.

J. Laerke paminėjo praėjusį sekmadienį įvykusį incidentą, kai PSO ir Palestinos Raudonojo pusmėnulio (PCRS) bendrai organizuota vilkstinė pacientams iš apsiaustos Chan Junio Al Amalo ligoninės evakuoti buvo kelioms valandoms užblokuota, o kartu vykę medikai buvo sulaikyti.

„Nepaisant to, kad su Izraeliu buvo iš anksto susitarta dėl visų darbuotojų ir transporto priemonių, Izraelio pajėgos daugeliui valandų užblokavo PSO vadovaujamą vilkstine, vos ši išvyko iš ligoninės“, – Ženevoje kalbėdamas su žurnalistais sakė J. Laerke.

„Izraelio kariai išvarė pacientus ir personalą iš skubiosios pagalbos automobilių, o medikus išrengė“, – pasakojo jis, pridurdamas, kad vilkstinė, kuria vyko 24 pacientai, buvo užblokuota septynioms valandoms.

„Po to trys PRCS medikai buvo sulaikyti, nors jų asmens duomenys buvo iš anksto nurodyti Izraelio pajėgoms“, – pasakė J. Laerke, pridurdamas, kad ligi šiol buvo paleistas vos vienas iš jų.

„Tai nėra pavienis incidentas“, – pabrėžė jis.

„Vilkstinės su pagalba yra apšaudomos, joms neleidžiama pasiekti tų, kuriems reikia pagalbos.“

Tokios „nepakankamos pastangos užtikrinti pagalbos tiekimą visoje Gazoje reiškia, kad humanitarinę pagalbą teikiantys darbuotojai patiria nepriimtiną riziką, kad juos gali sulaikyti, sužeisti ar jiems gali nutikti kas nors dar blogesnio – riziką, kurios galima išvengti“, – aiškino J. Laerke.

Per karą sukėlusį „Hamas“ išpuolį, oficialiais duomenimis grindžiamu naujienų agentūros AFP skaičiavimu, Izraelyje žuvo maždaug 1 tūkst. 160 žmonių, pagrinde civilių.

Teroristai taip pat įkaitais paėmė maždaug 250 izraeliečių ir užsienio šalių piliečių – Izraelio teigimu, 130 iš jų vis dar yra laikomi Gazoje, o 31 yra laikomas mirusiu arba žuvusiu.

„Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per Izraelio karinę kampaniją Gazoje jau žuvo mažiausiai 29 tūkst. 878 žmonės, dauguma jų – moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ALGIRDAS.

Atvirai kalbant , kai mimimas žodis TERORIZMAS GAZOS RUOŽE, aš nesuprantu apie kurią šalį kalbama , nes Izraelis niekuo nesiskiria nuo Rusijos , net HAGOS TEIMAS PAREIŠKĖ , KAD IZRAELIS UŽŽSIIMA PALESTINIEČIŲ G E N O C I D U .

Taip

Pagalbos maišuose ginklai, sprogmenys. Alachinius išvis reikia kraustyti pas tokius pat alachinius velnius. Gaza žydų tautos.

faktas

žydai okupantai baisesni ir žiauresni už hitlerį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS