JT: koronaviruso pandemija padidino pasaulio maisto krizę | Diena.lt

JT: KORONAVIRUSO PANDEMIJA PADIDINO PASAULIO MAISTO KRIZĘ

Šiuo metu pasaulyje badauja beveik vienas iš devynių žmonių, koronaviruso pandemijai dar labiau pasunkinus jų padėtį, sakoma pirmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje.

Dėl sulėtėjusio ekonomikos augimo ir su klimato reiškiniais susijusių sukrėtimų badauja vis daugiau žmonių, daugeliui jų maistingi maisto produktai yra neįperkami, o tai sukelia ne tik mitybos nepakankamumą, bet ir prisideda prie vaikų bei suaugusiųjų nutukimo atvejų skaičiaus augimo, nurodoma joje.

„Ilgus dešimtmečius mažėjęs badaujančių žmonių skaičius po truputį auga nuo 2014 metų“, – skelbiama kasmetinėje ataskaitoje apie maisto saugumo ir mitybos padėtį pasaulyje.

Joje pabrėžiama, kad būtina užtikrinti ne tik pakankamas maisto atsargas, bet ir jų maistingumą, atkreipiant dėmesį į netinkamos dietos „pasekmes sveikatai ir aplinkos apsaugai“.

Beveik 690 mln. žmonių arba 8,9 proc. pasaulio gyventojų alksta, skelbia JT.

Šis skaičius nuo 2019-ųjų per metus išaugo beveik 10 mln., o per pastaruosius penkerius metus – 60 mln., skelbiama ataskaitoje. Tęsiantis tokioms tendencijoms, prieš penkerius metus užsibrėžtas tikslas iki 2030 metų visiškai išvaduoti pasaulį nuo bado bus nepasiekiamas.

Iki 2030 metų badą gali patirti daugiau nei 890 mln. žmonių arba 9,8 proc. visų pasaulio gyventojų, perspėjo JT.

Šią ataskaitą ruošė penkios JT agentūros: Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), Tarptautinis žemės ūkio plėtros fondas (IFAD),  JT vaikų fondas UNICEF, Pasaulio maisto programa (WFP) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Pernai pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad badaujančių žmonių skaičius viršija 820 mln., tačiau šie skaičiai buvo pakoreguoti Kinijai pateikus pataisytus buvusių metų skaičius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ir ka

jei neturi ko esti,tai ir nesidaugink,o tai veisiasi kaip triusiai,o po to reikalauja,kad juos uz dyka sertum pats nieko neturedamas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS