JT: pandemija tarptautinį turizmą sumažino 70 proc. | Diena.lt

JT: PANDEMIJA TARPTAUTINĮ TURIZMĄ SUMAŽINO 70 PROC.

Tarptautinių turistų skaičius pirmaisiais aštuoniais šių metų mėnesiais dėl koronaviruso pandemijos sumažėjo 70 proc., antradienį pranešė Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija (PTO).

Šiaurinio pusrutulio vasaros sezoną itin smarkiai paveikė kelionių apribojimai, liepą turistų skaičių sumažinę 81 proc., o rugpjūtį – 79 proc., teigiama Madride įsikūrusios JT agentūros pranešime.

Sausio-rugpjūčio mėnesiais, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, turistų skaičius buvo 700 mln. mažesnis, o tai sukėlė 730 mlrd. dolerių (616 mlrd. eurų) nuostolių – aštuonis kartus daugiau, nei po 2009 metų ekonominės krizės.

„Šis precedento neturintis nuosmukis turi dramatiškų socialinių ir ekonominių pasekmių ir kelia riziką milijonams darbo vietų ir verslų“, – pranešime sakė PTO vadovas Zurabas Pololikašvilis.

Azijos ir Ramiojo vandenyno regione turistų skaičius mažėjo daugiausiai – 79 proc. Po jo seka Afrika ir Vidurinieji Rytai, kuriuose registruojamas 69 proc. sumažėjimas, tuomet seka Europa, kurioje fiksuotas 68 proc. mažėjimas, ir abi Amerikos, kur atvykėlių skaičiai sumažėjo 65 proc.

PTO skaičiuoja, kad tarptautinių turistų skaičiaus sumažėjimas 2020 metais sieks 70 proc. ir neatsigaus iki 2021 metų pabaigos. Maždaug vienas iš penkių ekspertų mano, kad atsigavimas bus pastebėtas tik 2022-aisiais.

2019 metais tarptautinis turizmas buvo paaugęs 1,5 proc. iki 1,5 mlrd. turistų. Labiausiai lankoma valstybe laikyta Prancūzija, po jos sekė Ispanija ir Jungtinės Valstijos.

Paskutinį kartą toks smarkus turistų skaičiaus mažėjimas stebėtas 2009 metais, kai ekonominė krizė sukėlė 4 proc. smukimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kas ta vyrusa paplatino jei ne JT su sorosu tai uzsdarykit ziabtus ir tupekite anoji pusei nes kita puse ne jusu o greit ir si baagaa uzdarys;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS