JT teisme Vokietija apkaltinta sudaranti sąlygas genocidui Gazos Ruože | Diena.lt

JT TEISME VOKIETIJA APKALTINTA SUDARANTI SĄLYGAS GENOCIDUI GAZOS RUOŽE

Jungtinių Tautų (JT) aukščiausiame teisme Nikaragva apkaltino Vokietiją prisidedant prie genocido Gazos Ruože.

Tiekdama ginklus Izraeliui, Vokietija palengvina genocidą ir pažeidžia tarptautinę teisę, pirmadienį Hagoje įsikūrusiame Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) pareiškė Nikaragvos teisiniai atstovai. Vokietija kaltinimus neigia. Izraelis taip pat ryžtingai neigia pažeidžiantis Genocido konvenciją ir remiasi savo teise į savigyną po „Hamas“ ir kitų ekstremistinių palestiniečių organizacijų žudynių, surengtų 2023 m. spalio 7 dieną.

Nikaragva nori, kad būtų taikoma supaprastinta procedūra ir Vokietija nustotų tiekti ginklus Izraeliui. Ji taip pat nori, kad teisėjai įpareigotų Vokietiją atnaujinti Gazos Ruože veikiančios JT palestiniečių pabėgėlių agentūros UNRWA finansavimą.

Nikaragva teigia, kad teikdama „politinę, finansinę ir karinę paramą“ Izraeliui ir sustabdydama finansavimą UNRWA, Vokietija sudaro sąlygas genocidui ir nevykdo savo pareigos užkirsti jam kelią.

Vokietijos atstovai oficialiai pasisakys teisme tik antradienį. Numatyta, kad posėdžiai truks dvi dienas. Sprendimo laukiama maždaug po dviejų savaičių. Teismo sprendimai yra privalomi.

Nei Vokietija, nei Nikaragva tiesiogiai nedalyvauja kare, tačiau abi valstybės yra pasirašiusios JT genocido konvenciją, įpareigojančią užkirsti kelią genocido veiksmams.

Tai jau antras skundas JT teismui dėl genocido, susijusio su karu Gazos Ruože. Pietų Afrikos Respublika praėjusių metų pabaigoje apkaltino Izraelį palestiniečių genocidu Gazos Ruože ir per sutrumpintą procedūrą reikalavo ugnies nutraukimo. Teismas įsakė Izraeliui leisti, kad į teritoriją patektų reikšmingai daugiau humanitarinės pagalbos, ir padaryti viską, kad būtų užkirstas kelias genocidui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS