JT vadovas: be JAV ir Kinijos bendradarbiavimo neįmanoma spręsti pasaulinių problemų | Diena.lt

JT VADOVAS: BE JAV IR KINIJOS BENDRADARBIAVIMO NEĮMANOMA SPRĘSTI PASAULINIŲ PROBLEMŲ

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) mano, kad didžiausių pasaulio iššūkių neįmanoma išspręsti nebendradarbiaujant Jungtinėms Valstijoms ir Kinijai, penktadienį pareiškė jo atstovas spaudai, abiejų valstybių santykiams smarkiai pašlijus dėl Taivano.

„Generalinis sekretorius mano, kad be veiksmingo abiejų šalių dialogo ir bendradarbiavimo neįmanoma išspręsti opiausių pasaulio problemų“, – žurnalistams sakė A. Guterreso atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

Taip jis atsakė į klausimą apie Kinijos sprendimą nutraukti bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis daugeliu klausimų.

Pekinas „sustabdys Kinijos ir JAV derybas dėl klimato“ ir atsisakys planų susiskambinti kariuomenių vadams, taip pat atšauks du susitikimus saugumo klausimais, anksčiau penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Šis sprendimas motyvuojamas tuo, kad JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) „neatsižvelgė į griežtą Kinijos pasipriešinimą ir griežtus pareiškimus“ dėl apsilankymo Taivane.

Kinija ir JAV, dvi didžiausios pasaulio teršėjos anglies dvideginiu, pernai per JT klimato konferenciją COP26 Glazge pristatė ambicingą susitarimą dėl klimato.

Abi šalys pažadėjo dirbti drauge, kad šį dešimtmetį paspartėtų veiksmai kovojant su klimato kaita, ir reguliariai susitikinėti.

Autonominį Taivaną Kinija laiko savo teritorija ir žada kada nors susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas pažėrė įvairių grasinimų prieš N. Pelosi vizitą, o po jo pradėjo dideles karines pratybas vandenyse aplink Taivaną. JAV Atstovų Rūmų pirmininkės apsilankymą saloje Kinija laiko nepriimtinu santykių tarp Vašingtono ir už nepriklausomybę pasisakančių Taivano lyderių stiprėjimu.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad šalis stabdo bendradarbiavimą su JAV neteisėtų migrantų repatrijavimo, teisminės pagalbos, kovos su tarptautiniu nusikalstamumu ir su narkotikais srityse.

Anksčiau ministerija sakė, kad paskelbs sankcijų N. Pelosi ir jos šeimai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS