JT vadovas: neleistina pasinaudojant pandemija varžyti žmogaus teises | Diena.lt

JT VADOVAS: NELEISTINA PASINAUDOJANT PANDEMIJA VARŽYTI ŽMOGAUS TEISES

Bandymai suvaržyti žmogaus teises pasinaudojant koronaviruso pandemija būtų nepriimtini, ketvirtadienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), pristatydamas naują ataskaitą šiuo klausimu.

Vyriausybėms visame pasaulyje pasitelkus drastiškas priemones kovai su koronaviruso protrūkiu, aktyvistai vis garsiau kalba, kad autoritariški režimai naudojasi šia krize žmogaus teisėms teisėms suvaržyti. 

Žmogaus teisių organizacijos kaltina valstybes įvairiausiais pažeidimais kovojant su koronavirusu, pradedant smurtu, bandymais varžyti spaudos laisvę ir baigiant areštais bei išmaniųjų telefonų sekimu. 

„Turint galvoje etninio nacionalizmo, populizmo ir autoritarizmo stiprėjimą bei badymus varžyti žmogaus teises kai kuriose šalyse, krizė gali tapti pretekstu imtis represinių priemonių su pandemija nesusijusiais tikslais“, – sakė A. Guterresas. 

„Tai nepriimtina“, – pabrėžė jis.

JT vadovas paragino vyriausybes elgtis skaidriai, lanksčiai ir atsakingai. 

„Pilietinė erdvė ir spaudos laisvė yra kritiškai svarbios. Pilietinės visuomenės organizacijoms ir privačiam sektoriui tenka esminis vaidmuo. Bet ką darydami nepamirkime: grėsmę kelia ne žmonės, o virusas“, – kalbėjo jis.    

JT ataskaitoje apie žmogaus teises ir COVID-19 vyriausybės raginamos pagalvoti apie savo veiksmų pasekmes ir pabrėžiama, jog „kas benutiktų, planuojant trumpojo laikotarpio strategiją yra nepaprastai svarbu apgalvoti ilgalaikius padarinius“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė.

Neapribojo ,karantino laiku nepaskelbė Kinija,Italija ,Ispanija tai kiek žmonių mirė.Ne visi supranta kas galima kas ne.Avinų visame pasaulyje pilna.Ir jiems reikia ribojimo.Kitas dalykas jei tas virusas tik tuos avinus paliestu.Bet jie užkrečia ir žmones.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS