JT vadovas paragino vengti smurto Irane | Diena.lt

JT VADOVAS PARAGINO VENGTI SMURTO IRANE

  • 1

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) trečiadienį apgailestavo dėl žmonių žūties per antivyriausybinius protestus Irane, per kuriuos iki šiol žuvo 21 asmuo, ir griežtai paragino vengti smurto ateityje.

JT vadovas „susirūpinęs stebi įvykius“ Irane ir „ragina gerbti taikių susibūrimų bei išraiškos laisves“, sakoma A. Guterreso pareiškime.

„Tolesnio smurto privaloma išvengti“, – priduriama jame.

Protestų banga Irane, didžiausia nuo 2009 metų ginčijamų prezidento rinkimų, prasidėjo gruodžio 28 dieną Mašhado mieste, gyventojams piktinantis dėl silpnos ekonomikos ir pabrangusių maisto produktų. Protestai greitai išplito po visą šalį ir peraugo į pasipriešinimą valdančiajam režimui.

Iš viso per neramumus žuvo 21 žmogus. Kai kuriuose rajonuose protestuotojai šturmavo vyriausybės pastatus ir policijos nuovadas.

Keliuose Irano miestuose trečiadienį vyko vyriausybės palaikymo mitingai, kuriuose iš viso dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

A.Guterresas ragino demonstrantus mitinguoti taikiai.

Savo ruožtu JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas) paragino Irano pareigūnus „atsargiai elgtis su visoje šalyje vykstančiais protestais, kad būtų išvengta tolesnio smurto ir neramumų“.

Z. R. Husseinas siūlė surengti nepriklausomą tyrimą dėl kilusio smurto protrūkio ir pareiškė, kad Irano pareigūnai privalo „užtikrinti, kad visos saugumo pajėgos reaguotų tik proporcingai ir tik esant būtinybei“.

Po pranešimų apie šimtus suimtų protestuotojų JT vadovas pareiškė, kad „taikūs protestai negali būti kriminalizuojami. Jie yra teisėta demokratijos procesų dalis“.

Šie JT pareiškimai pasirodė po to, kai JAV ambasadorė Nikki Helley (Niki Heili) paragino surengti skubų Saugumo Tarybos posėdį dėl smurto Irane. Kol kas posėdžio laikas nenumatytas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

" Kai kuriuose rajonuose protestuotojai šturmavo vyriausybės pastatus ir policijos nuovadas" - kuriai šaliai tai naudinga?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS