JT vadovas smerkia mėginimą įvykdyti perversmą Sudane | Diena.lt

JT VADOVAS SMERKIA MĖGINIMĄ ĮVYKDYTI PERVERSMĄ SUDANE

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį pasmerkė mėginimą įvykdyti perversmą Sudane ir paragino šią Afrikos šalį siekti demokratiškos ateities.

A. Guterresas „smerkia pasikėsinimą įvykdyti perversmą Chartume“, nurodė JT atstovas Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

„Generalinis sekretorius ragina visas šalis likti įsipareigojusias pereinamajam laikotarpiui ir įgyvendinti Sudano tautos siekius sukurti įtraukią, taikią, stabilią ir demokratišką ateitį“, – pridūrė jis.

Sudane anksti antradienį buvo sužlugdytas mėginimas įvykdyti perversmą, pranešė valstybinė žiniasklaida, bet sąmokslininkų neįvardijo.

Antradienį padėtis Chartumo centre atrodė rami, taip pat prie kariuomenės būstinės, kur prieš dvejus metus ištisus mėnesius vykę masiniai protestai paskatino nuversti veteraną prezidentą Omarą al Bashirą (Omarą Baširą) per rūmų perversmą.

Po O. al Bashiro nušalinimo būta ir kitų bandymų įvykdyti perversmą; dėl jų pareigūnai kaltino buvusio prezidento šalininkus islamistus, taip pat buvusios valdančiosios partijos narius.

Nuo pat nuvertimo buvęs prezidentas yra laikomas Chartumo griežtojo režimo Kobero kalėjime ir yra teisiamas dėl jį į valdžią atvedusio perversmo.

Šiuo metu Sudaną valdo laikinoji vyriausybė, sudaryta iš civilių ir kariuomenės atstovų. Šis kabinetas buvo suformuotas po 2019 metų balandį įvykusio perversmo prieš B. al Bashirą, jam pavesta grąžinti šalį prie visiško civilių valdymo.

Pradinis sandoris numatė, kad per trejų metų pereinamąjį laikotarpį bus suformuota įstatymų leidžiamoji asamblėja, tačiau šis laikotarpis buvo anuliuotas, Sudanui pernai spalį pasirašius taikos susitarimą su sukilėlių grupuočių aljansu.

Trapų pereinamąjį procesą taip pat temdo gilūs politiniai nesutarimai ir įsisenėjusios ekonomikos problemos, paveldėtos iš O. al Bashiro režimo.

Žadėtoji įstatymų leidžiamoji institucija dar nesuformuota.

Pereinamojo laikotarpio administracija, vadovaujama ministro pirmininko Abdallos Hamdoko (Abdalos Hamdoko), pažadėjo išardyti O. al Bashiro palikimą, sutvarkyti šlubuojančią ekonomiką ir sudaryti taiką su sukilėlių grupuotėmis, kovojusiomis su teisiamo eksprezidento režimu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

tik veidmainiski balbatavimai norint parodyti koks jis itakinga ir pareigingas /muilo burbulu puteja/ juk jie ten visi panasus marionetvasalai======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS