JAV – „superantradienio“ pirminių rinkimų diena | Diena.lt

JAV – „SUPERANTRADIENIO“ PIRMINIŲ RINKIMŲ DIENA

Jungtinėse Valstijose milijonai amerikiečių antradienį eina balsuoti pirminiuose rinkimuose, artėjant lapkritį suplanuotiems prezidento rinkimams, kuriuose, kaip manoma, susigrums dabartinis šalies vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir jo pirmtakas respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Vadinamasis „superantradienis“ – viena svarbiausių pirminių respublikonų ir demokratų partijų rinkimų dienų, kai rinkėjai 15-oje JAV valstijų ir vienoje teritorijoje rinks pageidaujamus abiejų partijų kandidatus.

Tačiau tokios įtampos kaip per ankstesnius pirminius rinkimų skirtingose JAV valstijose šį kartą beveik nebus, prognozuojant, kad D. Trumpas, siekiantis Respublikonų partijos nominacijos, sutriuškins vienintelę savo varžovę Nikki Haley (Niki Heili).

„Mes buvome tarsi raketa, tarsi raketa leidomės į Respublikonų nominaciją“, – savaitgalį Ričmonde, Virdžinijos valstijoje, vykusiame mitinge šalininkams sakė D. Trumpas, minėdamas savo pergales Ajovoje, Naujajame Hampšyre, Nevadoje ir Pietų Karolinoje.

Kai D. Trumpas pasakė, kad „Didžiausia diena mūsų šalies istorijoje bus lapkričio 5-oji“, susirinkusiesiems nekilo abejonių, kad jis jau mąsto apie rudenį vyksiančius prezidento rinkimus.

Nors, remiantis apklausomis, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir atsilieka nuo D. Trumpo daugumoje valstijų, tačiau jo pergalė pirminiuose Demokratų rinkimuose laikoma formalumu.

N. Haley didele persvara pralaimėjo D. Trumpui daugelyje valstijų, tačiau pažadėjo nesitraukti iš prezidento rinkimų maratono bent iki „superantradienio“.

Tarp valstijų, kuriose bus varžomasi, yra milžiniškos Kalifornijos ir Teksaso valstijos, leidžiančios pretendentams užsitikrinti 70 proc. delegatų paramą, reikalingą tam, kad jie būtų paskelbti kandidatu.

Antradienio vakarą pirminiai rinkimai dar nesibaigs, tačiau D. Trumpas tikisi būti užsitikrinęs nominaciją ne vėliau kaip kovo 19 dieną.

Respublikonų kova

52-ejų N. Haley teigė, kad visuomenė nuo 2016 metų beveik kiekvienąkart balsuojant atmetė D. Trumpo kandidatūrą ir tai pakartos lapkritį.

Ji taip pat įspėja apie D. Trumpo keliamą chaosą. Galimą respublikonų kandidatą į prezidentus vos prieš kelis mėnesius teismai pavadino maištininku ir pripažino kaltu dėl seksualinės prievartos bei sukčiavimo, siekiančio šimtus milijonų dolerių.

Mes buvome tarsi raketa, tarsi raketa leidomės į Respublikonų nominaciją.

D. Trumpui, kuris neigia visus nusižengimus, taip pat gresia kalėjimas dėl daugybės federalinių ir valstijų kaltinimų sunkiais nusikaltimais, daugiausia dėl įtariamo bandymo apgauti arba „pavogti“ 2016 ir 2020 metų rinkimus.

77 metų D. Trumpas vien šiemet teismuose praleido devynias dienas ir skundžiasi, kad dėl baudžiamojo persekiojimo jis negali dalyvauti rinkiminėje kampanijoje, nors daugelis jo pasirodymų buvo savanoriški, o vėliau buvo panaudoti jo raginimams aukoti lėšas.

Kai antradienį D. Trumpas iš savo Pietų Floridos paplūdimio klubo per televiziją kreipsis į rinkėjus, galimo kandidato į prezidentus advokatai ruošis kovo 25 dieną vyksiančiam teismo procesui dėl įtariamų 2016 metų kampanijos finansavimo pažeidimų.

Buvęs prezidentas džiaugiasi Aukščiausiojo Teismo sprendimais, kuriais atidėtas jo 2020 metų federalinių rinkimų sąmokslo bylos nagrinėjimas Vašingtone – galbūt iki lapkričio – ir jis buvo paliktas rinkimų biuleteniuose trijose valstijose, kurios norėjo jį pašalinti kaip maištininką.

Sekmadienį N. Haley sakė transliuotojui NBC, kad nebesijaučia saistoma Respublikonų partijos pažado balsuoti už D. Trumpą, jei jis taps kandidatu, ir išprovokavo spėliones, kad rinkiminėje kovoje JAV gali įsiterpti trečiasis kandidatas.

J. Bidenas, kuris ketvirtadienį Kongrese skaitys metinį pranešimą, taip pat susiduria su demokratų susiskaldymu, nors tikimasi, kad pirminiuose rinkimuose jam pavyks aplenkti kitus pretendentus Deaną Phillipsą (Diną Fillipsą) ir Marianne Williamson (Marian Viljamson), kurie nėra tokie reikšmingi politiniai veikėjai.

Šeštadienį paskelbta „The New York Times“ apklausa parodė mažėjančią paramą J. Bidenui paprastai demokratams palankiose apygardose.

Apklausos duomenimis, beveik du trečdaliai rinkėjų, kurie 2020 metais palaikė 81-erių J. Bideną, mano, kad jis yra per senas antrai kadencijai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS