K. Jackson tapo pirmąja JAV Aukščiausiojo Teismo juodaode teisėja | Diena.lt

K. JACKSON TAPO PIRMĄJA JAV AUKŠČIAUSIOJO TEISMO JUODAODE TEISĖJA

Ketanji Jackson (Ketandži Džekson) ketvirtadienį buvo prisaikdinta JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja ir tapo pirmąja juodaode moterimi, dirbsiančia šalies aukščiausios instancijos teisme.

51 metų K. Jackson yra 116-oji Aukščiausiojo Teismo teisėja. Ketvirtadienio vidurdienį ji perėmė pareigas iš darbą baigiančio Stepheno Breyerio (Stiveno Brejerio), kurio padėjėja K. Jackson anksčiau dirbo.

Apsupta savo šeimos narių K. Jackson ištarė dvi priesaikas, privalomas Aukščiausiojo Teismo teisėjams, ceremonijai vadovaujant S. Breyeriui ir vyriausiajam teisėjui Johnui Robertsui (Džonui Robertsui).

“Visa širdimi priimu didingą atsakomybę remti ir ginti Jungtinių Valstijų konstituciją ir užtikrinti teisingumą be baimės ar malonių, tepadeda man Dievas, – sakoma teismo paskelbtame K. Jackson pareiškime. – Iš tikrųjų esu dėkinga, būdama šio pažado mūsų didžiai tautai dalis. Reiškiu nuoširdžiausią padėką savo naujiems kolegoms už jų šiltą ir malonų priėmimą.“

J. Robertsas savo ruožtu pasveikino B. Jackson prisijungus „prie mūsų teismo ir bendro pašaukimo“.

K. Jackson, federalinės teisėjos pareigas einanti nuo 2013 metų, dabartinės sudėties Aukščiausiajame Teisme dirbs su dar trimis moterimis – Sonia Sotomayor (Sonia Sotomajor), Elena Kagan ir Amy Coney Barrett (Eimi Koni Baret). Padėtis, kai devynis narius turinčiame teisme vienu metu dirbs keturios moterys, susiklostė pirmąkart per šios institucijos istoriją.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasiūlė K. Jackson kandidatūrą vasarį, praėjus mėnesiui po 83 metų S. Breyerio pareiškimo, jog jis išeis į pensiją pasibaigus teismo kadencijai, jeigu bus patvirtintas jį pakeisiantis teisėjas. Anksčiau nei įprasta paskelbtas S. Breyerio pranešimas ir iškelta sąlyga atspindėjo netvirtą demokratų vadovavimą Senate itin didelio partinio susiskaldymo laikais.

Senatas K. Jackson paskyrimą patvirtino balandžio pradžioje 53 balsais prieš 47. Balsai pasiskirstė daugiausiai pagal partinę liniją, bet K. Jackson sulaukė trijų respublikonų senatorių palaikymo.

K. Jackson galės nedelsdama pradėti darbą, bet teismas didžiąją dalį savo darbo užbaigs iki rudens, neskaitant neplanuotų apeliacijų, kurių retkarčiais gali būti pateikta. Tai suteiks jai laiko susipažinti su daugiau kaip dviem dešimtimis bylų, kurias Aukščiausiasis Teismas jau sutiko pradėti nagrinėti nuo spalio, taip pat su šimtais apeliacijų, susikaupsiančių per vasarą.

Pastarosiomis dienomis teismas priėmė svarbių sprendimų. Ypač didelio atgarsio sulaukė nutartis, panaikinusi JAV moterų teisę į abortus.

Ketvirtadienį Aukščiausiojo Teismo sprendimu buvo suvaržyta Aplinkos apsaugos agentūros galimybė remiantis pagrindiniu JAV oro taršos valdymo įstatymu apriboti elektrinių išmetamo anglies dvideginio kiekį. Ši nutartis tapo smūgiu pastangoms intensyvinti kovą su klimato kaita.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS