K. Volkeris: JAV remia derybas dėl padėties Rytų Ukrainoje | Diena.lt

K. VOLKERIS: JAV REMIA DERYBAS DĖL PADĖTIES RYTŲ UKRAINOJE

Jungtinės Valstijos remia dabartinį derybų formatą dėl situacijos Rytų Ukrainoje, bet būtų pasirengusios įsitraukti į pokalbius, jei toks poreikis atsirastų, sako JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris.

„Jeigu yra platesnio formato poreikis, žinoma, mes prisijungsime. Tuo pačiu metu visiškai palaikome Normandijos formatą“, – BNS Vilniuje penktadienį sakė K. Volkeris.

Taip jis komentavo naujojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio siūlymą į Normandijos derybų grupę, susidedančią iš Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos, įtraukti JAV ir Jungtinės Karalystės atstovus.

„Kaip visuomet sakiau, šių susitikimų problema yra ne formatas, o Rusijos politinė valia įgyvendinti savo įsipareigojimus pagal Minsko susitarimus“, – kalbėjo JAV pasiuntinys.

„Kad ir ką galite padaryti, kad būtų sudarytos sąlygos realiai taikai ir kad Rusija vykdytų Minsko susitarimus, esame pasirengę prisijungti ir padėti“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) neseniai pranešė, kad tikisi artimiausiomis savaitėmis sušaukti Normandijos ketvertą naujam derybų dėl taikos Ukrainoje raundui.

Susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu jis taip pat pareiškė, kad Ukrainoje išrinkus V. Zelenskį, atsirado realios galimybės pasiekti taiką šioje šalyje.

K. Volkeris teigė su tuo sutinkantis, tačiau pabrėžė, kad pagrindinės problemos dėl konflikto Ukrainoje yra susijusios su Rusija.

„V. Zelenskis neabejotinai turi palaikymą, jis turi mandatą parlamente, jis turi valią tai padaryti, bet problema visada buvo Rusija. Tikiuosi, kad tai yra nauja galimybė, kur Rusija pakeis savo elgesį“, – sakė Vašingtono atstovas.

Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir netrukus pradėjo remti separatistus rytinėje šalies dalyje. Konfliktas nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių, rodo Jungtinių Tautų duomenys.

Šie neramumai prasidėjo, kai po masinių protestų iš šalies buvo priverstas išvykti prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, atsisakęs pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

juk ne jav o jos vardu zydai okupuoja chacholus dare stalinas genocida dabar putinas su netanjahu ir trumpu bando susidorot su ukraina ir libija kuria jau bombarduoja zydai.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS