Kaip Kalėdas švenčia karaliai ir prezidentai? | Diena.lt

KAIP KALĖDAS ŠVENČIA KARALIAI IR PREZIDENTAI?

  • 7

Šventes britų karališkoji šeima sutinka tradiciškai – rytų Anglijoje, Sandringamo dvare. Tai – jau antros Kalėdos be Elžbietos II-osios, praneša LNK.

Valdovas Karolis III, lydimas artimųjų, švenčių rytą pasitiko bažnyčioje. Atvyko ir sūnus – Velso princas su Kate Middleton ir trimis vaikais. Monarcho dukterėčios su šeimomis, broliai – princas Edvardas ir Endriu bei sesuo Ana.

Princo Hario nebuvo. Jis kartu nešvenčia nuo 2018-ųjų. Minios gerbėjų prie maldos namų – kas spėjo pasveikinti, o kas netgi įteikti dovaną. Pirmadienio vakarą Karolis III išplatino kalėdinį sveikinimą. Iš anksto įrašytas Bakingamo rūmuose, priešais gyvą medį, puoštą tvariomis dekoracijomis. Juk monarchui rūpi palikti kuo mažiau užterštą planetą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kaip byloja Kalėdų istorija, angelai atnešė vilties žinią piemenims. Tą naktį privilegijuoti buvo tie – arti gamtos, gyvenę greta kitų Dievo kūrinių. Ir kai dabar pasaulyje kyla vis daugiau tragiškų konfliktų, meldžiu daryti viską, kad apsaugotume vieni kitus. Jėzaus žodžiai kaip niekada aktualūs: „Elkitės su kitais taip, kaip norėtumėte, kad jie elgtųsi su jumis“. Tokios vertybės – universalios. Jos primena mums, kad turime pasijausti kaimynų kailyje ir siekti jų gėrio taip, kaip savo pačių“, – kalbėjo Karolis III.

Ispanus su Kalėdomis jau dešimtąkart sveikino Ispanijos karalius Pilypas VI-asis. Tvirtai gynė šalies konstituciją, kai vis dar bruzda katalonai. Pagerbė ir Astūrijos princesę, kurią spalį kongresas prisaikdino sosto įpėdine.

„Be pagarbos konstitucijai neįmanoma nei demokratija, nei sambūvis. Nėra laisvių – tik prievarta, nėra teisių – tik despotizmas. Be konstitucijos neegzistuotų taiki ir laisva Ispanija“, – įsitikinęs karalius.

O vokiečiai – šaltų maudynių gerbėjai. Vieno Berlyno plaukimo klubo nariai, pasipuošę Kalėdų Senelių kepuraitėmis, puolė į ežerą. Šįkart ne ledinis – penkių laipsnių. Ši ruonių tradicija gyvuoja jau 40 metų.

O Vokietijos vadovas išreiškė viltį, kad karai svetur baigsis. Nors šie metai paliko neatsakytų klausimų ir jo šaly. „Kai kurie žmonės į valstybę ir politiką žiūri skeptiškai, o kai kurie nerimauja dėl ateities. Visi trokštame taikesnio pasaulio, aš – taip pat. Ir, manau, neturime šio troškimo išduoti“, – teigė Vokietijos prezidentas Frank-Walter Steinmeier.

O Ukraina su nauja šaliai Kalėdų data žymi – ukrainiečiai toliau tolsta nuo Rusijos. Pirmąkart nuo 1917-ųjų Ukrainos stačiatikiai Kalėdas šventė gruodžio 25-ąją kartu su daugeliu Europos šalių. Vyriausybei oficialiai atkėlus šventės datą iš sausio 7-osios. Prezidentas Volodymyras Zelenskis Kyjivo centre, priešais šv. Sofijos soborą, kreipėsi į tautiečius. Dėkojo kariams, kurie Kalėdas leidžia lediniuose apkasuose.

„Šviesos kariai įrodo, kad stebuklai egzistuoja, tik juos turime kurti patys, ir tamsa tikrai pralaimės. Blogis bus nugalėtas. Tai – mūsų tikslas, mūsų bendra svajonė. Už tai šiandien meldžiamės – už mūsų laisvę, už mūsų pergalę, už mūsų Ukrainą. Už tą dieną, kai visi kartu galėsime susirinkti namuose taikiais laikais ir sakyti vieni kitiems: „Kristus gimė““, – akcentavo V. Zelenskis.

O Australijos žemynas, panašu, toli nuo bet kokių karų. Pranašauti blogi orai – lietūs neatbaidė australų nuo Kalėdų šventimo po atviru dangumi. Tūkstančiai plūdo į paplūdimį Sidnėjaus rytuose. Ypač – iš užjūrio atkeliavę britai.

„Anglijoje esame pratę prie lietaus ir stingdančio šalčio. Tad pagalvojome – reikia pakeisti į karštą Kalėdų dieną, kur šiluma ir saulė“, – kalbėjo vaikinų trijulė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ZELENSKIS...

Nuotraukoje yra ir tas klounas. Jis, be abejo, NARKAŠINASI. Jo gyvenimo pabaiga, kaip toje knygoje apie narkomanus "Musei geriau"....

JIE TAUTOS RAKSTIS

Kaip jie svencia ? Jie svencia is tautos ir varguoliu surinktos pinigu. Nu nejaugi jie sves is savo pinigu....

Diskriminacija

O kodel neraso apie lt valdova ozziuka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS