Kalbos apie Ukrainos kariuomenės vado atleidimą atskleidžia nesutarimus šalies vadovybėje | Diena.lt

KALBOS APIE UKRAINOS KARIUOMENĖS VADO ATLEIDIMĄ ATSKLEIDŽIA NESUTARIMUS ŠALIES VADOVYBĖJE

  • 0

Ukrainoje į viešumą lenda pranešimai apie aukščiausioje vadovybėje įsiplieskusius nesutarimus, pasklidus kalboms, kad vyriausiasis šalies kariuomenės vadas, kaip teigiama žiniasklaidoje, esantis įtemptuose santykiuose su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, bus atleistas.

Šią savaitę V. Zelenskio biuras ir Gynybos ministerija paneigė gandus apie Valerijaus Zalužno atleidimą, ir šis itin savo šalyje populiarus karininkas vis dar eina savo pareigas. Tačiau pastarieji pranešimai pakurstė prognozes, kad jis netrukus atsistatydins, o tai gali būti naudinga Rusijai.

Jo pasitraukimas būtų didžiausias sukrėtimas Ukrainos karinei vadovybei nuo Rusijos invazijos pradžios, po nesėkmingo vasaros kontrpuolimo šaliai susiduriant su amunicijos ir personalo trūkumu. Tai taip pat gali pakenkti Ukrainos karių, kurie jau beveik dvejus metus kovoja įtemptuose mūšiuose, kovinei dvasiai.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ kalbintas vienas ukrainiečių pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad per pirmadienį vykusį susitikimą V. Zelenskis pasakė V. Zalužnui, jog jis turi atsistatydinti, jei nepavyks rasti bendro sprendimo svarbiausiais klausimais.

Tas pareigūnas nurodė, kad susitikimas buvo emocingas, ir užsiminė, kad mobilizacija buvo viena iš nesutarimų sričių. Jis pridūrė, kad įtampa tarp abiejų vyrų didėja ir kad generolas savo noru iš pareigų nepasitrauks.

V. Zelenskis turi teisę pašalinti V. Zalužną. Tačiau jis turi tai labai gerai pagrįsti, labai gerai paaiškinti, kad tai būtų suprantama ukrainiečiams.

Pirmadienį Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie galimą V. Zalužno atleidimą. Ukrainos leidinys „Dzerkalo tyžnia“, remdamasis neįvardytais šaltiniais, artimais V. Zelenskiui ir V. Zalužnui, teigė, kad prezidentas paprašė generolo atsistatydinti. Pasak pranešimų, kariuomenės vadui buvo pasiūlytas patarėjo postas, tačiau jis atsisakė.

Prezidento kanceliarija ir V. Zalužno biuras neatsakė į AP prašymus pateikti komentarus.

Visa tai vyksta tuo metu, kai JAV Kongrese blokuojama Kyjivui labai reikalinga karinė pagalba, o Ukrainos pajėgos gina pozicijas nuo besiveržiančių Rusijos karių.

„V. Zelenskis turi teisę pašalinti V. Zalužną. Tačiau jis turi tai labai gerai pagrįsti, labai gerai paaiškinti, kad tai būtų suprantama ukrainiečiams“, – sakė Kyjivo Demokratinių iniciatyvų fondo tyrimų direktorius Oleksijus Haranas.

„Mes žinome, kad jei V. Zalužnas bus atleistas dabar, tuo pasinaudos Rusijos propaganda, tuo pasinaudos jėgos, įskaitant Jungtinėse Valstijose, kurios vilkina ginklų tiekimą Ukrainai. Taigi tai nebus gerai“, – kalbėjo jis.

V. Zalužnas yra labai populiarus visoje šalyje ir kariuomenėje, tačiau su V. Zelenskiu jis nesutaria nuo tada, kai pernai interviu žurnalui „The Economist“ pareiškė, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tai neigė.

Rusijos valstybinė žiniasklaida trečiadienį pasidžiaugė Vakarų pranešimais apie šiuos gandus ir kelis kartus aptarė šią naujieną per populiarią televizijos kanalo „Rossija 1“ diskusijų laidą „60 minučių“, taip pat per naujienų kanalą „Rossija 24“.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Kremlius seka naujienas apie V. Zalužną.

„Vis dar yra daug klausimų“, – remiantis naujienų agentūra TASS, sakė D. Peskovas, ir pridūrė: „Vienas dalykas išlieka akivaizdus: Kyjivo režimas turi daugybę problemų, ten viskas negerai. Tai akivaizdu.“

„Akivaizdu, kad nepavykęs kontrpuolimas ir problemos fronte veda į vis didesnį konfliktą (...) tiek karinio, tiek civilinio [Ukrainos] elito gretose“, – kalbėjo D. Peskovas. Jis prognozavo, kad šie konfliktai didės, Rusijos karui, jo teigimu, sėkmingai tęsiantis.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Valerijus Zalužnas, kalbos apie atleidimą, nesutarimai, Ukrainos vadovybė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS