Kalinti J. Tymošenko: Ukrainos prezidentas tapo Rusijos marionete | Diena.lt

KALINTI J. TYMOŠENKO: UKRAINOS PREZIDENTAS TAPO RUSIJOS MARIONETE

Ukrainos lyderis tapo Rusijos prezidento Vladimiro Putino marionete ir nebegali nepriklausomai spręsti šalies ateities, šeštadienį viename interviu sakė kalinama opozicijos lyderė Julija Tymošenko, ragindama savo politinį priešininką atsistatydinti.

Protestai prieš vyriausybę krečia Ukrainą jau ilgiau nei du mėnesius, prezidentui Viktorui Janukovyčiui atmetus svarbią prekybos ir politinės asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES) ir nusprendus grįžti prie tradiciškai glaudžių ryšių su Maskva.

Toks netikėtas poelgis apstulbino eurointegracijos šalininkus Ukrainos visuomenėje ir išprovokavo audringus protestus. Vėliau tie neramumai peraugo į titaniškas grumtynes dėl Ukrainos ateities tarp Rusijos ir Vakarų šalių.

„Ukrainos draugai Europoje mano, kad didelėmis paskolomis ir ilgomis derybomis grąžins Janukovyčių į europinį kelią, – buvusi premjerė, kuri yra kalinama nuo 2011 metų, sakė savaitraščiui „Dzerkalo tyžnia“. – Negrąžins. Tai sprendžia jau ne Janukovyčius, o Putinas. Janukovyčius dabar nebepajėgus priimti tokį sprendimą.“

„Kai opozicija ir Vakarų pasaulio lyderiai veda derybas su Janukovyčiumi, jie privalo suprasti, kad iš tikrųjų derasi su Vladimiru Putinu per nelabai kvalifikuotą tarpininką, – pridūrė J.Tymošenko. – Svarbiausias klausimas: ar opozicija ir Euromaidanas (protestuotojų judėjimas) pasiruošę pradėti Ukrainos derybas tokiame formate? – Manau, ne visiškai.“

Ekspremjerė pareiškė, kad reikia ne stengtis įteisinti šias nepriimtinas derybas, o įstatymų numatytu būdu atstatydinti V.Janukovyčių, kuris, anot jos, nebegali savarankiškai priimti svarbių sprendimų.

„Kitaip sakant, pasaulio šachmatų lentoje Ukraina jau nebelaikoma savarankiška žaidėja. Nutrūkus sutarties su ES pasirašymui ir kitų žeminančių įvykių, europinėje erdvėje mus jau laiko smulkiaisiais akcininkais pakete su Rusija“, – aiškino J.Tymošenko.

Vos tik V.Janukovyčius atmetė sutartį su ES, Rusija paskelbė suteiksianti Ukrainai 15 mlrd. JAV dolerių vertės finansinės pagalbos paketą ir jau pervedė pirmąją 3 mlrd. dolerių išmoką.
„Jeigu Vladimiras Putinas išleido 50 mlrd. (Sočio) olimpinėms žaidynėms, tuomet nėra tokios kainos, kurios jis nesumokėtų už Ukrainą“, – perspėjo J.Tymošenko.

Protestai Ukrainoje tęsėsi gruodį ir sausį, tačiau praėjusio mėnesio pabaigoje prasiveržus smurtui, kai žuvo keturi žmonės ir dar per 500 buvo sužeisti, V.Janukovyčius pradėjo derybas su opozicija.

Jis priėmė nepopuliarios vyriausybės atsistatydinimą ir paskelbė, kad visiems protestuotojams, suimtiems nuo demonstracijų pradžios, bus suteikta amnestija – jeigu demonstrantai paliks okupuotus vyriausybinius pastatus.

Penktadienį pareigūnai paskelbė, kad visi suimtieji paleisti ir kad jiems iškelti kaltinimai bus panaikinti per mėnesį nuo vasario 18 dienos.

Nors opozicija sutiko pasitraukti iš dalies Hruševskio gatvės, kurioje sausį vyko audringi susirėmimai su saugumo pajėgomis, ir nebetrukdyti eismui, protestuotojai šeštadienį nerodė jokių ženklų, kad ketina palikti užimtus pastatus arba ardyti barikadas.

Kaip ir daugelis protestuotojų, J.Tymošenka sako, kad V.Janukovyčius turėtų atsistatydinti.

„Derybų tikslas gali būti tik Janukovyčiaus pašalinimas iš prezidento pareigų“, – pareiškė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS