Kalnų Karabacho krizė: Armėnijos sostinėje protestuotojai blokuoja gatves | Diena.lt

KALNŲ KARABACHO KRIZĖ: ARMĖNIJOS SOSTINĖJE PROTESTUOTOJAI BLOKUOJA GATVES

  • 1

Į Jerevano gatves penktadienį, jau trečią dieną iš eilės, išėjo antivyriausybiniai demonstrantai, protestuodami prieš tai, kaip vyriausybė sprendžia Kalnų Karabacho krizę.

Trečiadienį Armėnijos separatistai Kalnų Karabache sutiko sudėti ginklus ir išformuoti savo kariuomenę po žaibiško Baku puolimo.

Tai sukėlė masinius antivyriausybinius mitingus Jerevane, opozicijos partijos kaltino ministrą pirmininką Nikolą Pašinianą nuolaidžiaujant Baku ir reikalavo jo atsistatydinimo.

Opozicijos lyderiai paskelbė apie planus inicijuoti N. Pašiniano apkaltą parlamente.

Penktadienio rytą protestuotojų grupelės blokavo gatves visoje Armėnijos sostinėje, žadėdamos sutrukdyti vėliau tą pačią dieną numatytam N. Pašiniano vyriausybės posėdžiui.

Policija sulaikė opozicijos politiką Andraniką Tevanianą, vieną iš protesto organizatorių.

Trečiadienį ir ketvirtadienį dešimtys protestuotojų buvo sulaikyti prie N. Pašiniano biuro po riaušių, per kurias demonstrantai svaidė butelius ir akmenis, bandydami įsiveržti į pastatą.

Riaušių policija panaudojo kurtinamąsias granatas ir įspėjo, kad jei susirėmimai tęsis, panaudos specialiąsias priemones.

Ketvirtadienio vakarą N. Pašinianas pareiškė, kad jo vyriausybė „prieš riaušininkus imsis griežtų, bet įstatymams neprieštaraujančių veiksmų“.

„Mano raginimas, vyriausybės raginimas išlieka tas pats: laikykitės ramybės ir neperženkite įstatymo ribų šiuo emocingu ir sunkiu metu“, – sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi.

Azerbaidžano Kalnų Karabacho anklavą, kuriame daugiausia gyvena armėnai, armėnų separatistai kontroliavo nuo karo praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje.

Tačiau 2020 metais kilo šešias savaites trukęs karas, kuris baigėsi Rusijai tarpininkaujant sudarytomis paliaubomis. Po jų Armėnija turėjo perleisti Baku tris dešimtmečius kontroliuotas teritorijas.

Šis susitarimas Armėnijoje buvo laikomas nacionaliniu pažeminimu, dėl kurio opozicijos partijos kaltino N. Pašinianą netinkamai sprendus karo klausimus.

Antradienį Azerbaidžanas pradėjo karinę operaciją likusiai kalnuotos teritorijos daliai atgauti. Armėnija kariniu būdu neįsikišo, o kitą dieną separatistų valdžia sutiko sudėti ginklus.

Ketvirtadienį įvyko pirmosios tiesioginės Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho armėnų separatistų derybos dėl integracijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

tie protestai tik daugiau sukelia erzelio kuri ir daro u spec t su vityniu karstakosiu pridurku veiksmais ir tas vyksta visur ypac jav nuo kurios viskas ir isirituliojo o po jos veliava ta daro sionsatanystai ir to jau nepaslepsi bet visi tyli nes tiesa juos islaisvins o to jie ir bijo pamirse kad karmos desnis pagal nuopelnus po lygiai z=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS