Kanados parlamento pirmininkas dėl nacių veterano pagerbimo atsistatydino | Diena.lt

KANADOS PARLAMENTO PIRMININKAS DĖL NACIŲ VETERANO PAGERBIMO ATSISTATYDINO

  • 9

Kanados parlamento pirmininkas antradienį atsistatydino, kilus skandalui dėl to, kad jis keliomis dienomis anksčiau, per ukrainiečių lyderio vizitą, pagerbė Ukrainos veteraną, kuris, kaip įtariama, Antrojo pasaulinio karo metais kovojo nacių pusėje.

„Sunkia širdimi (...) pranešu nariams apie savo, kaip Bendruomenių Rūmų pirmininko, atsistatydinimą“, – įstatymų leidėjams pasakė Anthony Rota (Entonis Rota). Jis taip pat išreiškė didelį apgailestavimą dėl savo klaidos.

„Prisiimu visą atsakomybę už savo veiksmus“, – sakė A. Rota ir pridūrė, kad jo atsistatydinimas įsigalios trečiadienį vakare.

Po penktadienio incidento, įvykusio Ukrainos prezidentui Volodynyrui Zelenskiui lankantis Kanados parlamente, A. Rota buvo vis labiau spaudžiamas pasitraukti.

Penktadienį A. Rota pagerbė 98 metų ukrainiečių imigrantą Jaroslavą Hunką, kuris esą kovojo už Ukrainos nepriklausomybę. J. Hunka, kuris yra iš A. Rotos rinkimų apygardos, tuo metu taip pat buvo parlamente.

Parlamento pirmininkui pasakius, kad J. Hunka yra Antrojo pasaulinio karo veteranas, kovojęs su rusais už Ukrainos nepriklausomybę, „Ukrainos didvyris ir Kanados didvyris“, parlamento nariai J. Hunkai plojo atsistoję.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad J. Hunka tarnavo nacių kariniame dalinyje – 14-ojoje SS grenadierių divizijoje. Ne pelno organizacija „Friends of Simon Wiesenthal Center“ (FSWC) nurodo, kad yra daug duomenų apie šios divizijos vykdytus nusikaltimus žmoniškumui.

Antradienį prie raginimų A. Rotai atsistatydinti prisidėjo Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly (Melani Žoli).

„Tai, kas įvyko penktadienį, visiškai nepriimtina“, – parlamente reporteriams sakė ji.

Kelios šalies politinės partijos taip pat paragino liberalą A. Rotą trauktis.

Sekmadienį A. Rota atsiprašė, nurodydamas, kad vėliau gavo daugiau informacijos ir dabar gailisi savo pastabų apie J. Hunką.

„Ši iniciatyva buvo tik mano iniciatyva (...) Ypač noriu kuo nuoširdžiausiai atsiprašyti Kanados ir viso pasaulio žydų bendruomenių“, – sakė jis.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pirmadienį pareiškė, kad A. Rotos pastabos buvo gėdingos ir netoleruotinos.

Opozicijoje esantys konservatoriai smerkė J. Trudeau administraciją už tai, kad ji deramai nepatikrino J. Hunkos, nors pareigūnai teigia iš anksto nežinoję, kad šis asmuo buvo pakviestas į renginį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

taip

nes kanada uzgrobe kubos marksistas su saika o zmones terorizuoja fasistyniais metodais vykdant tarp 2 banditu konkurencija nikuo nekaltu zmoniu kailiu tik idomu kaip i tai ziuri princas haris negi ir jis bunkery buna nieko nezinodams ir nebrangi motynos Dianos atmintis kuri pabego nuo /savo/ drakulos su camila kurie toliau daro pekla zemeje pppz=0

LIETUVOJE DĖL VĖTROS....

Visi sėdi savo šiltose kėdėse. Mat, čia ir Ukrainoje memorialinės lentos kabinamos, statomi paminklai ir naciai DIDELĖJE pagarboje.

RICHARD

BOLSEVIKAI SIBIRO KONCLAGERIUOSE NUKANKINO MILIJONUS VISU TAUTYBIU ZMONIU;;;NKVD BUDELIAI ZMOGZUDZIAI GAVO ORDINUS MEDALIUS;;O SENA VOKIETI DIRBUSI GAL SLAVEJU GAL SARGU TEISIA? SMERKIA?STAI VEL RUSAS ZUDO UKRAINOJ:O PASAULIS SUBINE SUTRAUKES TYLI;LEIDZIA ZUDYTI KANKINTI
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS