Karą stebinti organizacija: nėra įrodymų dėl naujos cheminės atakos Sirijoje | Diena.lt

KARĄ STEBINTI ORGANIZACIJA: NĖRA ĮRODYMŲ DĖL NAUJOS CHEMINĖS ATAKOS SIRIJOJE

  • 0

Karą Sirijoje stebinti organizacija trečiadienį pranešė neturinti įrodymų, kad Sirijos armija įvykdė naują cheminę ataką, nors Vašingtonas paskelbė tokius įtarimus.

„Neturime jokių tokios atakos įrodymų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas), vadovaujantis Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiai „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Neužfiksavome jokios cheminės atakos Latakijos kalnuose“, – sakė jis.

Šie Sirijos šiaurėje esantys kalnai yra vienintelė Latakijos provincijos Viduržemio jūros pakrantėje dalis, kurios vyriausybė tvirtai nekontroliuoja.

Latakijos kalnai yra svarbus trofėjus Sirijos šiaurės vakaruose pastarosiomis savaitėmis vykstant intensyvioms provyriausybinių pajėgų ir džihadistų kovoms. Iš šių kalnų džihadistai rengė raketų ir dronų atakas prieš vyriausybės pagrindinės sąjungininkės Rusijos Hmeimimo oro pajėgų bazę.

Buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kontroliuojantis didelę Idlibo provincijos dalį ir kaimyninių Alepo, Chamos bei Latakijos provincijų dalis, sekmadienį apkaltino vyriausybines pajėgas surengus chloro dujų ataką prieš jo kovotojus Latakijos provincijos šiaurėje.

Sirijos armija šiuos pranešimus vadina suklastotais, provyriausybiniam laikraščiui „al Watan“ sakė šaltinis armijoje.

Tačiau JAV valstybės departamentas antradienį paskelbė vertinantis požymius, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybė sekmadienį panaudojo cheminius ginklus.

„Vis dar renkame informaciją apie šį incidentą, bet kartojame savo perspėjimą, kad jeigu Assado režimas panaudos cheminius ginklus, Jungtinės Valstijos ir mūsų sąjungininkai atsakys greitai ir deramai“, – sakoma Valstybės departamento atstovės Morgan Ortagus pareiškime.

Pasak SOHR vadovo, įtariamos sekmadienio atakos vietoje buvo tik džihadistų, todėl beveik neįmanoma objektyviai patvirtinti incidento.

„Civilių tame rajone nebuvo“, – sakė R. Abdel Rahmanas.

„Baltieji šalmai“ – savanoriai gelbėtojai, kurie buvo pranešę apie ankstesnes chemines atakas sukilėlių kontroliuojamose Sirijos dalyse – trečiadienį AFP sakė neturintys informacijos apie numanomą dujų ataką.

Tarptautiniai inspektoriai sako, kad B. al Assado pajėgos įvykdė virtinę cheminių atakų per 2011 metais prasidėjusį Sirijos pilietinį karą, kurio metu jau žuvo daugiau kaip 370 tūkst. žmonių, o milijonai gyventojų turėjo palikti savo namus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS