Karalienė Elizabeth II išlydėta į paskutinę kelionę: karstas nuleistas į karališkąją kriptą | Diena.lt

KARALIENĖ ELIZABETH II IŠLYDĖTA Į PASKUTINĘ KELIONĘ: KARSTAS NULEISTAS Į KARALIŠKĄJĄ KRIPTĄ

Į Vestminsterio abatiją pirmadienį prieš karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) laidotuves atvyko britų karalius Charlesas III (Karolis III), jo sūnūs princas Williamas (Viljamas) ir princas Harry (Haris).

Į Vestminsterio abatiją atvyko Charlesas III su sūnumis

Jos vyriausias sūnus ir įpėdinis karalius Charlesas (Karolis III), apsirengęs iškilminga karine uniforma, kartu su savo trimis broliais ir seserimi ėjo procesijoje.

Pirmadienį, kiek prieš 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, į Vestminsterio abatiją, kurioje jau daugiau nei tūkstantį metų vyksta karūnacijos, karališkosios santuokos bei laidotuvės, susirinks daugiau nei 2 tūkst. žmonių, įskaitant daugelį valstybių vadovų – nuo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) iki Japonijos imperatoriaus Naruhito.

Karalienės Elizabeth II laidotuvių ceremonija

Scanpix nuotr.

Iškilmingoje procesijoje į abatiją ir iš jos, taip pat procesijoje į Vindzoro pilį bei laidotuvėse pilies Šv. Jurgio koplyčioje dalyvaus apie 6 tūkst. kariškių.

Harry ir M. Markle karalienės laidotuvėse nesėdės pirmoje eilėje

Princas Harry ir Meghan Markle per karalienės Elizabeth II laidotuves nesės pirmojoje eilėje, rašo „My London“.

Pirmoje eilėje sėsis princas Andrew ir buvęs regbininkas Mike Tindallas, karalienės anūkės Zaros vyras.

Vienoje pusėje pirmojoje eilėje bus karalius Charlesas III su sutuoktine Camilla, princesė Anne bei jos vyras viceadmirolas seras Timothy Laurence, princas Andrew, princas Edwardas ir jo žmona, Vesekso grafienė Sofi.

Kitoje – princas Williamas ir Velso princesė Kate Middleton, princas George su princese Charlotte, o jiems už nugaros Peteris Phillipsas ir Zara bei Mike Tindallas.

Harry ir M. Markle sėsis antroje eilėje  – už karaliaus. Prieš pirmadienį vyksiančias laidotuves jiedu turėjo galimybę praleisti laiką su savo sūnėnais princu George ir Louis bei savo dukterėčia princese Charlotte.

Ant neštuvų išneštas policijos pareigūnas

Pirmadienį Vestminsterio abatijoje vykusiose karalienės Elizabeth II laidotuvėse budėjęs policijos pareigūnas buvo išneštas ant neštuvų, skelbia „My London“.

Teigiama, kad gatvėje jis griuvo ryte, dar prieš prasidedant šiam istoriniam įvykiui, apsirengęs iškilminga apranga. Manoma, kad dėl incidento kaltas nuovargis. Fotografai užfiksavo dramatišką akimirką.

Šis įvykis buvo pavadintas didžiausiu Jungtinės Karalystės policijos įvykių istorijoje.

Iškilmingos valstybinės laidotuvės

Velionė Jungtinės Karalystės monarchė Elizabeth II (Elžbieta II) pirmadienį atguls amžinojo poilsio po iškilmingų valstybinių laidotuvių, kuriose dalyvauja lyderiai iš viso pasaulio, ir istorinės paskutinės jos žemiškos kelionės Londono gatvėmis.

Palei laidotuvių procesijos maršrutą Londone išsirikiavo gausios minios. Šimtai tūkstančių susirinkusiųjų laikė mobiliuosius telefonus, besiruošdami filmuoti ar fotografuoti dienos įvykius.

Daugybė paprastų žmonių ištisas dienas stoviniavo lauke, kad galėtų stebėti rafinuotą reginį ir atiduoti paskutinę pagarbą velionei.

Šalies atsisveikinimas su Elizabeth II, kuri yra vienintelė daugumos britų kada nors pažinota monarchė, vis tiek persmelktas šimtmečių senumo tradicijų.

Policija monarchės laidotuvėms pirmadienį rengia didžiausią per Britanijos istoriją saugumo operaciją.

Po laidotuvių vėliava uždengtas karalienės karstas su ant jo padėta Britų imperijos karūna bus nugabentas į Vindzoro pilį, kur monarchė atguls amžinojo poilsio.

Čia monarchė atguls amžinojo poilsio šalia savo tėvo karaliaus George'o VI (Jurgio VI), motinos karalienės Elizabeth ir sesers princesės Margaret. Šalia bus perkeltas ir jos velionio vyro princo Philipo (Filipo), kuris mirė pernai, būdamas 99-erių, karstas.

Prezidentas: Lietuva prisimins karalienę Elizabeth II kaip nuoširdžią ir mylinčią žmones

Lietuva prisimins karalienę Elizabeth II (Elžbietą II) nuoširdžią ir mylinčią žmones, sako Jungtinės Karalystės ilgametės monarchės laidotuvėse pirmadienį dalyvavęs prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuva prisimins Karalienę Elžbietą II tokią, kokią matėme ją 2006-aisiais per vizitą mūsų šalyje – nuoširdžią ir mylinčią žmones“, – Prezidentūros paskelbtame pranešime cituojamas Lietuvos vadovas.

Pasak G. Nausėdos, Elizabeth II įspūdingi 70 vadovavimo metų buvo tam tikra stabilumo konstanta. „Nepamiršime ir tvirto vertybinio pamato, kuriuo Karalienė rėmėsi vertindama pasaulio įvykius“, – pažymi prezidentas.

G. Nausėda taip pat pabrėžia, kad Lietuva ir Jungtinė Karalystė yra šalys bendramintės, kurios ir toliau dirbs savo žmonių gerovei, įveikdamos transatlantinei erdvei kylančius saugumo iššūkius ir grėsmes.

Prezidentą Anglijos karalienės laidotuvėse lydėjo pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Laidotuvių procesija vyksta Vindzore 

Pirmadienio popietę prasidėjo kalralienės Elizabeth II laidotuvių procesija į Vindzoro pilį, esančią į vakarus nuo Londono.

Pasibaigus mišioms, vėliava uždengtas karalienės karstas su ant jo padėta Britų imperijos karūna, rutuliu, skeptru ir gėlėmis išneštas iš Vestminsterio abatijos. Po to vyko procesija Londono gatvėmis, o galiausiai karstas katafalku išvežtas į Vindzorą.

Procesijos metu jis bus nugabentas į Vindzoro pilį. Čia per privačią ceremoniją monarchė atguls amžinojo poilsio šalia savo tėvo karaliaus George'o VI (Jurgio VI), motinos karalienės Elizabeth ir sesers princesės Margaret. Šalia bus perkeltas ir jos velionio vyro princo Philipo (Filipo), kuris mirė pernai, būdamas 99-erių, karstas.

Sveikata silpo palaipsniui

Ilgiausiai Britanijos istorijoje valdžiusi monarchė mirė rugsėjo 8-ąją būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Pastarąjį kartą valstybinės laidotuvės JK vyko 1965-aisiais, mirus karo laikų ministrui pirmininkui Winstonui Churchilliui (Vinstonui Čerčiliui).

Tąsyk baržai plukdant karstą su W. Churchillio palaikais Temzės upe, pagerbiant velionį buvo nuleisti keliamieji kranai, kadais iškrovę didžiulės Britanijos imperijos, kurią paveldėjo Elizabeth, karo trofėjus.

Per šešis vėlesnius dešimtmečius Britanijos pasaulinė įtaka gerokai sumažėjo, o jos pozicijos šiuolaikiniame pasaulyje tapo ne tokios užtikrintos.

Karstas nuleistas į karališkąją kriptą

Karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) karstas pirmadienį buvo nuleistas į karališkąją kriptą Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčioje.

Karališkosios šeimos nariai, tarp jų ir karalius Charlesas III (Karolis III), paliko koplyčią ir keliaus į pačią Vindzoro pilį, bet grįš į koplyčią ceremonijai, prasidėsiančiai 19 val. 30 min. vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku .

„Antrasis Elžbietos amžius“ simboliškai baigėsi, kai aukščiausio rango karališkųjų rūmų pareigūnas lordas Andrew Parkeris (Endrius Parkeris), karaliaus rūmų valdytojo pareigas, sulaužė savo tarnybą simbolizuojančią lazdelę, o ant altoriaus buvo padėtos karališkosios regalijos: karūna, rutulys ir skeptras.

GALERIJA

  • Karalienė Elizabeth II išlydėta į paskutinę kelionę: karstas nuleistas į karališkąją kriptą
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Taigis

Haris su ta pletkorka sedėjo pirmoje eilėje su Viljamu ir jo šeima.

Praeivis

pritariu, to pasaulis nemate, pompastika ir katafalkos tempimas nustebimo

Kai buvo

gyva,tai keike ja,kaip mes savas valdzias.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS