Karalienė Elizabeth II minės viešpatavimo 70-metį | Diena.lt

KARALIENĖ ELIZABETH II MINĖS VIEŠPATAVIMO 70-METĮ

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) sekmadienį taps pirmąja Jungtinės Karalystės monarche, išbuvusia soste 70 metų, ir paskelbs apie savo viešpatavimo platininio jubiliejaus metų pradžią, nors pastaruoju metu viešumoje beveik nesirodė.

Reikšminga sukaktis ateinantį savaitgalį praeis be fanfarų, nes 95 metų monarchė savo tėvo mirties metines paprastai praleidžia vienumoje.

Į sostą karalienė įžengė mirus jos tėvui George'ui VI (Jurgiui VI) , būdama 25 metų, kai su vyru princu Philipu (Filipu) buvo išvykusi į kelionę ir stebėjo laukinę gamtą atokioje Kenijos dalyje.

Nuo to laiko karalienė tapo pastovia ir stabilizuojančia konstanta greitomis socialinėmis ir politinėmis permainomis pasižyminčiame pasaulyje, šiuolaikinės Britanijos lydere ir gyva jungtimi, siejančia su šalies pokarine bei imperine praeitimi.

Karalienė Elizabeth – reguliariai išrenkama populiariausia karališkosios šeimos atstove visuomenės nuomonės apklausose – sausio 23 dieną sraigtasparniu išskrido į savo Sandringamo dvarą Rytų Anglijoje.

Paprastai šiame dvare ji praleidžia Kalėdas ir sutinka Naujuosius metus su artimiausiais šeimos nariais, tačiau šiemet kelionė buvo atidėta dėl omikron atmainos sukeltų užsikrėtimų koronavirusu bangos šalyje.

Sekmadienį, kaip ir ankstesniais metais, jokių oficialių renginių nėra numatyta.

Tačiau birželio pradžioje planuojamos keturios švenčių dienos. Per jas vyks karinis paradas ir muzikos koncertas, gatvės vakarėliai, masinis piknikas ir „Platininio pudingo konkursas“.

Išskirtiniam Elizabeth II viešpatavimo 70-mečio jubiliejui paminėti nukaltos proginės monetos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS