Karalius Charlesas III nusprendė nevykti į JT klimato konferenciją | Diena.lt

KARALIUS CHARLESAS III NUSPRENDĖ NEVYKTI Į JT KLIMATO KONFERENCIJĄ

Bakingamo rūmai sekmadienį patvirtino, kad karalius Charlesas III (Karolis III) nevyks į kitą mėnesį Egipte vyksiantį Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimą klimato kaitos klausimais COP27.

Aplinkosaugos klausimais besirūpinantis naujasis Britanijos monarchas, kuris sostą užėmė praėjusį mėnesį mirus jo motinai karalienei Elizabeth II (Elžbietai II), ketino pasakyti kalbą pasaulio lyderiams, lapkričio 6–18 dienomis susirinksiantiems į COP27 aukščiausiojo lygio susitikimą, pranešė leidinys „The Sunday Times“.

Tačiau šiam planui per praėjusį mėnesį karališkuosiuose rūmuose įvykusią asmeninę audienciją pas Charlesą III paprieštaravo Jungtinės Karalystės premjerė Liz Truss (Liz Tras), rašo laikraštis. Prie vyriausybės vairo ji stojo dvi dienos iki Elizabeth II mirties.

Karalienė Elizabeth II kreipėsi į praėjusių metų JT aukščiausiojo lygio susitikimo klimato kaitos klausimais dalyvius, tačiau ji turėjo torių vyriausybės, kuriai tuo metu vadovavo L. Truss pirmtakas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pritarimą.

Visgi Charleso III kanceliarija atsiribojo nuo minimo laikraščio pranešimo ir tvirtino, kad karalius prašė L. Truss patarimo.

„Su abipuse draugyste ir pagarba buvo sutarta, kad karalius nedalyvaus“, – sakė karaliaus biuras BBC.

Jis turėjo labai gerai apgalvoti, kokius žingsnius žengti per savo pirmąją užsienio kelionę, ir jis nedalyvaus COP(27).

Pastarasis „The Sunday Times“ rašinys pasirodė tvyrant spėlionėms, kad naujoji Britanijos vadovė, kuri ir taip yra kritikuojama dėl savo ekonominių planų, sukėlusių neramumus rinkose, gali žengti prieštaringą žingsnį ir sumažinti teisiškai privalomus šalies įsipareigojimus dėl klimato kaitos.

Jos naujai suformuotoje vyriausybėje yra ministrų, kurie skeptiškai vertino vadinamuosius 2050 metų nulinių emisijų tikslus, o pati L. Truss laikoma ne tokia entuziastinga šios politikos šalininke, kaip jos pirmtakas B. Johnsonas.

„The Sunday Times“ teigė, kad ji greičiausiai nedalyvaus Šarm aš Šeiche vyksiančioje COP27.

Pernai šis aukščiausiojo lygio susitikimas vyko JK, Škotijos mieste Glazge. Renginyje kalbėjo ne tik velionė karalienė, bet ir Charlesas bei jo sūnus Williamas (Viljamas).

Sprendimas priimtas „bendru sutarimu“

Dauningo gatvė atsisakė komentuoti „The Sunday Times“ pranešimą.

Ministrų kabineto narys Simonas Clarke'as (Saimonas Klarkas) jį atmetė kaip „paprasčiausią netiesą“ ir „Sky News“ sakė, kad sprendimas buvo priimtas „bendru sutarimu“ ir „draugiškai“.

Tuo metu Konservatorių partijos pirmininkas Jake'as Berry (Džeikas Beris) televizijai sakė, kad vyriausybė yra „įsipareigojusi iki 2050 metų pasiekti nulinių emisijų tikslą“.

Tačiau parlamento narys toris Tobias Ellwoodas (Tobijas Elvudas) paragino persvarstyti sprendimą monarchui nedalyvauti konferencijoje Egipte ir tviteryje išreiškė viltį, kad „sveikas protas nugalės“.

„Karalius Charlesas yra pasauliniu mastu gerbiamas balsas aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimais, – pridūrė jis. – Jo dalyvavimas britų delegacijai suteiktų rimtą autoritetą.“

Laikraštis „The Sunday Times“ teigė, kad šis epizodas „greičiausiai padidins įtampą“ tarp Charleso III ir L. Truss, tačiau citavo vieną šaltinį vyriausybėje, kuris tvirtino, kad audiencija buvo „nuoširdi“ ir kad ten „nebuvo jokio ginčo“.

Tuo metu šaltinis karališkuosiuose rūmuose laikraščiui sakė: „Tai, kad karalius buvo pakviestas ten nuvykti, nėra paslaptis.“

„Jis turėjo labai gerai apgalvoti, kokius žingsnius žengti per savo pirmąją užsienio kelionę, ir jis nedalyvaus COP(27)“, – sakė tas šaltinis.

Pagal tradiciją visi Britanijos karališkosios šeimos narių oficialūs vizitai į užsienį rengiami vadovaujantis vyriausybės rekomendacijomis.

Tačiau, nors karalius ir nedalyvaus konferencijoje asmeniškai, žiniasklaida teigia, kad jis vis tiek tikisi, jog galės kaip nors prisidėti prie šio renginio.

Charlesas III jau seniai vykdo kampanijas už geresnę gamtosaugą, ekologinį ūkininkavimą ir kovą su klimato kaita.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

karalius pakankamai adekvatus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS