Karantino neskelbusi Švedija ekonomikos kritimo neišvengė | Diena.lt

KARANTINO NESKELBUSI ŠVEDIJA EKONOMIKOS KRITIMO NEIŠVENGĖ

Nepaisant atsisakymo įvesti griežtus apribojimus kovojant su koronavirusu, Švedija neišvengė didelio ekonominio nuosmukio ir nedarbo šuolio, rašo agentūra „Bloomberg“.

Švedijos statistikos valdybos duomenimis, nedarbo lygis šalyje balandį pakilo aukščiau nei tikėtasi – iki 7,9 proc., ekonomistai piešia niūrias prognozes – jei prekių ir paslaugų paklausa artimiausiu metu neatsigaus, nedarbas padvigubės.

Nedarbo spartaus augimo sąlygomis Švedijos valdžios institucijos derina įstatymo projektą, kuris leistų darbdaviams lengviau ir pigiau atleisti darbuotojus.

Tokius planus griežtai sukritikavo tiek profesinės sąjungos, tiek ir opozicinės partijos, kurių lyderiai pagrasino tokio įstatymo priėmimo atveju skelbti nepasitikėjimą vyriausybės vadovu Stefanu Lofvenu.

Švedijos finansų ministrė Magdalena Andersson pripažino, jog šalis išgyvena didžiausią ekonominį nuosmukį po Antrojo pasaulinio karo, o kritimas per visus šiuos metus gali siekti apie 7 procentus.

Apie 10,3 mln. gyventojų turinti Švedija neįvedė griežtų karantino priemonių, kokių ėmėsi kitos Europos šalys, bet tik paragino gyventojus prisiimti atsakomybę ir laikytis oficialių rekomendacijų.

Ši strategija sulaukė tam tikros kritikos užsienyje ir pačioje Švedijoje, kadangi šalies mirtingumo rodikliai gerokai aplenkė kaimynines Skandinavijos šalis, kurios ėmėsi griežtesnių izoliavimo priemonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Öla

Svedijoje gerbia tik atvykusius,kuriuos prisiveze,jiems ismo9kos didziules,visus pinigus skyre tik jiems,o senuosius svedus nesiru7pina,apleido ,tegul greiciau ismirsta,nereikes penciju moketi,atliks pinigu.Niekur nebevalomos gatves ,nebesienaujama pievos,nera pinigu,viskas atvykeliams sumokama,baisu kas darosi su svedija,baisiau negu azijoje,pralenke nesvara,netvarka AZIJA IR AFRIKA.

švedams bus kaip latviams

Vakar buvo įdomi per Lietuvos telviziją laida apie Latviją. Tai restorano savininkas pasakė, kad Lietuvoje su restoranais pasielgė žymiai protingiau, negu Latvijoje. Atsieit Latvijoje per karantiną buvo galima restoranams dirbti, tik valdžia žmonėms rekomendavo tupėti namuose. Restorano savininkas Rygoje ir sako, kas iš to kad dirbome, o žmonių tai nebuvo. O dabar visi reikalauja susimokėti mokesčius, už paslaugas, atsieit, dirbote. Lietuvoje gi, visi užsidarė. Atėjus laikui, atsidarė. Ir dar už tai kad buvo užsidarę gaus kompensaciją. Pavydu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS