Karas įkvepia ir išradėjus, ir menininkus – ukrainiečiai stebina savo lakia fantazija | Diena.lt

KARAS ĮKVEPIA IR IŠRADĖJUS, IR MENININKUS – UKRAINIEČIAI STEBINA SAVO LAKIA FANTAZIJA

  • 0

Du meistrai iš Užkarpatės Volodymyras ir Romanas sukūrė štai šį originalų nuotoliniu būdu valdomą vežimaitį. Padarytas iš dviračių detalių, jis gali riedėti per laukus ir vežti iki 200 kg naudingo krovinio, pasakojama LNK reportaže.

Bepiločiu velomobiliu pavadintas aparatas skirtas Ukrainos kariams.

„Daug mano pažįstamų vaikinų kariauja. Jie pasakojo, kad reikėtų sugalvoti ką nors, jog nereikėtų rankomis tampyti šaudmenų, vandens ir maisto“, – apie sukurtą savaeigį vežimaitį pasakojo išradėjas Romanas Borynets.

Romanas – gaisrininkas ir visų galų meistras. Jo draugas Volodymyras filmuoja vestuves ir gerai nusimano elektronikos srityje. Vyrai sako, kad projekto pradžia nebuvo lengva.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Iš pradžių buvome šešiese. Trys iš mūsų sakė, kad nesąmonė, nieko nesigaus. Galiausiai likome dviese ir pradėjome viską nuo nulio, žingsnis po žingsnio“, – sakė Volodymyras.

Panaudoję dviejų elektrinių dviračių detales ir vairą, padarytą iš garažo vartų mechanizmo, išradėjai dar pridėjo infraraudonųjų spindulių kamerą ir išėjo lengvas, bet labai naudingas aparatas.  

„Jis skirtas pelkei, bekelei. Pridėkite į jį sprogmenų, pasiųskite į priekį, paspauskite mygtuką ir… bum. Ir viskas. Jame tilptų 200 kg sprogmenų“, – džiaugėsi vyrai, demonstruodami savo sukurtą aparatą.

Jis skirtas pelkei, bekelei. Pridėkite į jį sprogmenų, pasiųskite į priekį, paspauskite mygtuką ir… bum. Ir viskas. Jame tilptų 200 kg sprogmenų.

 

Tokio tipo įrangos reikia visoms armijoms. Pavyzdžiui, amerikiečiai daug investavo, kad sukurtų robotizuotą žingsniuojantį kareivių pagalbininką. Bet ratuotas ukrainietiškas variantas, kuris tuoj bus išbandytas fronto sąlygomis, yra tūkstančius kartų pigesnis.

Gausybė karo technikos ir šaudmenų, plūstančių į Ukrainos frontus, paskatino ir vietos baldų gamintojus. Pamatę, į kokias tvirtas ir patogias dėžes yra sudėtos raketos bei artilerijos sviediniai, jie nusprendė jas dar kartą panaudoti. Be abejo, ukrainietišku stiliumi.

Pagrindinis dalykas, kurį norėjome pridėti, tai – šios gėlės. Jos – dėl ypatingos priežasties, ypač per karą. Jos bando prasiveržti, pražysti, jos yra tarsi snieguolės pavasarį“, – sakė menininkė Yana Budynčuk.  

Metalinės detalės tokiems baldams taip pat pagamintos iš karinių nuolaužų.

„Manau, kad kariško lofto stilius bus populiarus dar ilgai. Visi draugai, visi giminaičiai ten atsidūrė. Tad visa tai, deja, dar ilgai bus mūsų galvose“, – kalbėjo kalvis Jurijus Sentymrejus.

Kariškas stilius nereiškia, kad tai bus beformė chaki – rusvai žalsvos – spalvos dėžių krūva. Naujieji baldai – ne tik praktiški, bet ir gana stilingi.

GALERIJA

  • Karas įkvepia ir išradėjus, ir menininkus – ukrainiečiai stebina savo lakia fantazija
  • Karas įkvepia ir išradėjus, ir menininkus – ukrainiečiai stebina savo lakia fantazija
  • Karas įkvepia ir išradėjus, ir menininkus – ukrainiečiai stebina savo lakia fantazija
Stop kadras
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, bepilotis velomobilis, ukrainiečiai, išrado, vežimaitis, kalnų dviratis, baldai, karinis stilius, Loftas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS