Kataras: Izraelio smūgiai netoli Rafacho gali sutrukdyti atnaujinti paliaubų derybas | Diena.lt

KATARAS: IZRAELIO SMŪGIAI NETOLI RAFACHO GALI SUTRUKDYTI ATNAUJINTI PALIAUBŲ DERYBAS

Kataras pirmadienį nurodė, kad naujausi Izraelio smūgiai perkeltųjų asmenų stovyklai netoli Rafacho miesto gali sutrukdyti atnaujinti derybas dėl paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo.

Užsienio reikalų ministerija išreiškė „susirūpinimą, kad bombardavimas apsunkins vykstančias tarpininkavimo pastangas ir trukdys pasiekti susitarimą dėl neatidėliotinų ir nuolatinių paliaubų“.

Anksčiau pirmadienį Gazos Ruožo civilinės gynybos agentūra pranešė, kad žuvusiųjų per Izraelio antskrydžius perkeltųjų asmenų stovykloje netoli Rafacho miesto skaičius išaugo iki 40.

Tuo metu Izraelio kariuomenė teigia, kad per antskrydį mieste esančiame komplekse nukovė du aukšto rango islamistų grupuotės „Hamas“ pareigūnus, ir teigė žinanti apie pranešimus, kad per incidentą nukentėjo civiliai gyventojai.

Kataras kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Egiptu jau kelis mėnesius tarpininkauja derybose, kuriomis siekiama sudaryti paliaubų susitarimą tarp Izraelio ir „Hamas“ karo nuniokotame Gazos Ruože.

Tačiau šio mėnesio pradžioje užkulisinės derybos atsidūrė aklavietėje, Izraeliui į Rafachą pasiuntus sausumos pajėgas.

Kataras, kuriame nuo 2012 metų veikia „Hamas“ politinis biuras, pasmerkė Izraelio bombardavimą kaip „pavojingą tarptautinės teisės pažeidimą“.

Užsienio reikalų ministerija paragino tarptautinę bendruomenę skubiai imtis veiksmų, kad neleistų Izraeliui „įgyvendinti savo planų prievarta iškeldinti [palestiniečius] iš miesto, kuris tapo paskutiniu prieglobsčiu šimtams tūkstančių“ žmonių.

Saudo Arabija pareiškė griežčiausiai smerkianti „Izraelio okupacinių pajėgų vykdomas žudynes“.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime raginama tarptautinę bendruomenę „nedelsiant įsikišti ir sustabdyti Izraelio kariuomenės vykdomas žudynes“.

Kuveito užsienio reikalų ministerija taip pat pasmerkė Izraelio išpuolį prieš perkeltųjų palestiniečių stovyklą netoli Rafacho, sakydama, kad ši ataka visam pasauliui atskleidė „įžūlius Izraelio karo nusikaltimus ir precedento neturintį genocidą“.

Persijos įlankos monarchija paragino tarptautinę bendruomenę „nedelsiant ir ryžtingai įsikišti“.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ surengė Pietų Izraelyje precedento neturintį išpuolį, per kurį žuvo daugiau kaip 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, paremti oficialiais žydų valstybės skaičiais.

Kovotojai taip pat paėmė 252 įkaitus, iš kurių 121 tebėra Gazoje, įskaitant 37, kariuomenės teigimu, žuvusius.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 35 tūkst. 984 žmonės, daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zydai

yra didesni naciai nei ss

SUSIJUSIOS NAUJIENOS