Keliones Europoje sutrikdė oro linijų darbuotojų streikai | Diena.lt

KELIONES EUROPOJE SUTRIKDĖ ORO LINIJŲ DARBUOTOJŲ STREIKAI

„Ryanair“ ir „Brussels Airlines“ darbuotojų streikas dėl atlyginimų ir darbo sąlygų penktadienį privertė atšaukti dešimtis skrydžių Europoje per patį vasaros kelionių sezono įkarštį.

„Ryanair“ lėktuvų įgulų sąjungos penktadienį paskelbė trijų dienų streiką Ispanijoje, Portugalijoje ir Belgijoje, o šeštadienį – Italijoje ir Prancūzijoje. Didžiausias poveikis buvo jaučiamas Belgijoje, kur sustabdžius darbą didžiausia Europos pigių skrydžių bendrovė nuo penktadienio iki sekmadienio atšaukė 127 skrydžius į netoli Briuselio eantį Šarlerua oro uostą ir iš jo. Oro uoste „Ryanair“ galėjo garantuoti tik 30–40 proc. suplanuotų skrydžių, sakė Briuselio Pietų Šarlerua oro uosto atstovė.

Padėtį Belgijoje dar labiau apsunkino ketvirtadienį prasidėjęs trijų dienų Vokietijos oro linijų bendrovės „Lufthansa“ padalinio „Brussels Airlines“ darbuotojų streikas. Per trijų dienų streiką bendrovė atšaukė 315 skrydžių į ir iš Briuselio tarptautinio oro uosto. „Ryanair“ streikas mažiau paveikė Portugaliją, kur penktadienio rytą buvo atšaukti tik du skrydžiai, sakė šalyje streiką organizavusi SNPVAC profesinė sąjunga. Ji tikisi, kad streikas dar įsibėgės.

Bendrovė pranešė darbuotojams, kad visi skrydžiai įeina į minimalų aptarnavimą, ir pagrasino drausminėmis nuobaudomis.

Ispanijoje, kur „Ryanair“ dirba 1 900 žmonių, nebuvo atšaukti jokie skrydžiai, išskyrus tuos, kurie skrenda į Belgiją. Ispanijos transporto ministerija ketvirtadienį nurodė „Ryanair“ streiko metu vykdyti 73–82 proc. skrydžių, kad minimaliai išlaikytų paslaugas. Ji teigė, kad reikalinga pusiausvyra tarp „teisės streikuoti“ ir „keliautojų interesų“. Tačiau profesinės sąjungos sakė, kad „Ryanair“ viršijo tai, ko buvo reikalaujama, ir privertė darbuotojus 100 proc. vykdyti skrydžius. Profesinės sąjungos pareiškė, kad dėl to paduos „Ryanair“ į teismą. „Bendrovė pranešė darbuotojams, kad visi skrydžiai įeina į minimalų aptarnavimą, ir pagrasino drausminėmis nuobaudomis“, – Madrido oro uoste žurnalistams sakė vietos USO atstovas Ernesto Iglesias. Aviakompanija „negerbia įstatymų“, pridūrė jis.

„Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary nesuteikė svarbos streikams. „Kasdien vykdome du su puse tūkstančio skrydžių“, – anksčiau šį mėnesį Belgijoje sakė jis. „Dauguma tų skrydžių ir toliau bus vykdomi, net jei Ispanijoje kažkokios peliuko Mikio sąjungos surengs streiką arba jei Belgijoje norės streikuoti lėktuvų įgulų sąjungos norės“, – sakė jis žurnalistams.

Streikai surengti kelionėms lėktuvais atsigavus, kai buvo panaikinti COVID-19 apribojimai. Tačiau daugeliui oro linijų, pandemijos metu atleidusių darbuotojus, sunku vėl įdarbinti pakankamai darbuotojų, todėl jos priverstos atšaukti skrydžius. Tai pasakytina ir apie  „easyJet“, kurią darbuotojų stygius ypač paveikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Teisingai daro kad streikuoja. Oro transporto kompanijos isvijo darbuotojus, pilotus tai dabar nori kad keli like dirbtu uz tris, o alga gautu uz vieno darba. NEIESKOKIT IDIOTU KAPITALISTINES ISGAMOS.

Giedrius.U

Imtų tų šalių vyriausybės pavyzdį iš Lietuvos-įvestų ilgalaikę nepaprastąją padėtį-ir baigtųsi streikai,ir valdžiažmogiai būtų amžini.

Vitalija

Blogai žmonėns iskrist nebegali,o keliaut taip nori,kad galėtu net numirt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS