Kerštas po A. Navalno mirties: programišiai įsilaužė į Rusijos kalėjimo duomenų bazę | Diena.lt

KERŠTAS PO A. NAVALNO MIRTIES: PROGRAMIŠIAI ĮSILAUŽĖ Į RUSIJOS KALĖJIMO DUOMENŲ BAZĘ

  • 6

Praėjus kelioms valandoms po opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties, grupė antikremlikiškų programišių pradėjo galvoti apie kerštą, praneša CNN.

Programišiai arba „haktyvistai“ pasinaudojo prieiga prie kompiuterių tinklo, susieto su Rusijos kalėjimų sistema, ir paskelbė A. Navalno nuotrauką kalėjimo interneto puslapyje.

„Haktyvistai“ – tai internetinis judėjimas, tam tikromis veiklomis kompiuteriais ir kompiuterių tinklais siekiantis įvairių tikslų.

„Tegyvuoja Aleksejus Navalnas!“ – dar vasarį skelbė „haktyvistų“ užrašas prie nuotraukos.

Kaip CNN teigė patys programišiai, jie taip pat įsilaužė į duomenų bazę, kurioje yra informacijos apie šimtus tūkstančių rusų kalinių ir jų artimųjų, įskaitant duomenis apie kalinius Arkties kolonijoje, kur ir mirė A. Navalnas.

Programišiai, kurie teigia esantys įvairių tautybių atstovai, pasidalijo šiais duomenimis „tikėdamiesi, kad kas nors galės su jais susisiekti ir padėti suprasti, kas atsitiko A. Navalnui“.

Mes mylime savo šalį ir grįšime, kai ji bus laisva nuo [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino režimo. Ir šiuo keliu mes eisime iki galo.

Be to, „haktyvistai“ Rusijos kalėjimų sistemos internetiniame komisariate, kuriame šeimos nariai perka maistą kaliniams, pakeitė kai kurių maisto produktų kainas. Pavyzdžiui, makaronų ir jautienos konservų kainos siekė tik vieną rublį arba 0,01 euro centą. Paprastai šios prekės kainuoja daugiau.

Prireikė kelių valandų, kol internetinės parduotuvės administratorius pastebėjo, kad rusai perka maistą už centus, CNN pasakojo programišius. IT darbuotojams kalėjimo parduotuvėje prireikė trijų dienų, kad galėtų pašalinti programišių suteiktas nuolaidas.

„Haktyvistų“ teigimu, duomenų bazėje yra apie 800 tūkst. kalinių ir jų artimųjų kontaktų.

Remiantis CNN peržiūrėtais įrašais, internetinė kalėjimo parduotuvė priklauso Rusijos valstybei ir oficialiai žinoma kaip UAB „Kaluzhskoe“.

Vasario 19-ąją, dieną po to, kai programišiai įsilaužė į svetainę, UAB „Kaluzhskoe“ Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“ pranešė, kad patyrė „techninį gedimą“, dėl kurio „maisto ir būtiniausių prekių kainos“ sumažėjo.

„Haktyvistai“ perspėjo internetinės kalėjimo parduotuvės administratorius, kad šie neišimtų A. Navalną palaikančio pranešimo. Jiems atsisakius programišiai sunaikino vieną iš administratorių kompiuterių serverių.

„Mes, IT specialistai, palikome šiandieninę Rusiją. Mes mylime savo šalį ir grįšime, kai ji bus laisva nuo [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino režimo. Ir šiuo keliu mes eisime iki galo“, – buvo rašoma kalėjimo parduotuvių interneto svetainėje vasario 18 d.

Kremliaus kritikas A. Navalnas mįslingomis aplinkybėmis mirė vasario 16 d. kalėjime Arktyje. Tarptautinė bendruomenė V. Putiną laiko atsakingu už A. Navalno mirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

> cha...

Negąsdink ir nejuokink, šiukšle.

Cia toks kerstas?

Isilauze, kad pavogti kaliniu duomenis? O prie ko cia tada putinas? Cia nebent tame kaleime sodynami tik putno draugeliai. Bet tada gaunasi kad navalnas putno draugelis?

cha...propogandonai isspjove dar viena

melo burbula is snukiu ....Rusija--tai cia jums ne ,,,uzluze,, kompiuteriai per konservatliberastu rinkimus ..jei tai butu ivyke tie Nasralno ,,,haktyvistai,,, jau senai su antrankiais Lubiankos kamerose spjaudydami dantmis ir is siknaskyliu laizydami nuo pirsto ,,,noviciokus,,, -atgailautu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS