Kilus ginčams dėl Taivano, Kinija apribojo diplomatinį atstovavimą su Lietuva | Diena.lt

KILUS GINČAMS DĖL TAIVANO, KINIJA APRIBOJO DIPLOMATINĮ ATSTOVAVIMĄ SU LIETUVA

Kinija oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, sekmadienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija (URM).

Tokį sprendimą Pekinas priėmė reaguodamas į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą šią savaitę.

Tai reiškia, kad Vilniuje ir Pekine nebedirbs Kinijos ir Lietuvos ambasadoriai, o diplomatinėms atstovybėms vadovaus žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai.

„Kinijos vyriausybė turėjo sumažinti diplomatinius santykius tarp dviejų šalių, (...) siekdama apsaugoti savo suverenitetą ir pagrindines tarptautinių santykių normas“, – teigiama sekmadienio rytą išplatintame ministerijos pranešime.

„Lietuvos vyriausybė turi prisiimti visas iš to kylančias pasekmes“, – rašoma jame.

Kinijos URM pridūrė, kad Lietuvos veiksmai sukūrė „blogą precedentą tarptautinėje erdvėje“.

Lietuvos vyriausybė turi prisiimti visas iš to kylančias pasekmes.

Prieš kelis mėnesius Kinija jau atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino nesutarimų prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.

Lietuva dar pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1, pastaraisiais metais stiprino ryšius su kitomis Tolimųjų Rytų šalimis.

Lietuvos URM: Lietuva turi teisę plėsti ryšius su Taivanu

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) sekmadienį pareiškė apgailestaujanti dėl Kinijos sprendimo oficialiai mažinti diplomatinį atstovavimą ir pabrėžė, jog Lietuva turi teisę plėsti ryšius su Taivanu.

Kinija apribojo diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje šią savaitę.

Taivaniečių atstovybės Lietuvoje priėmimas yra grįstas ekonominiais interesais.

„Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija apgailestauja dėl Kinijos sprendimo negrąžinti ambasadorių ir pakeisti Kinijos ir Lietuvos diplomatinius santykius iki laikinojo reikalų patikėtinio lygio“, – teigiama URM pareiškime.

„Lietuva dar kartą patvirtina, kad laikosi „Vienos Kinijos“ politikos, bet kartu turi teisę plėsti bendradarbiavimą su Taivanu ir priimti bei steigti nediplomatines atstovybes tokių ryšių praktiniam plėtojimui užtikrinti, kaip tai daro daugelis kitų valstybių“, – rašoma jame.

„Taivaniečių atstovybės Lietuvoje priėmimas yra grįstas ekonominiais interesais“, – tvirtina ministerija.

Kinija paskelbė diplomatinius ryšius su Lietuva apribojusi siekdama „apsaugoti savo suverenitetą ir pagrindines tarptautinių santykių normas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

matosi

is /runkelyniu/ jonu kom kad smegenys gavusis sio marmalo nesugeba logiskai mastyt ko gero ir valdziagyviams smegenu zieve igavo agresijos pozymiu jei per toki trumpa laika usikure tiek priesu iedukas griove kolukius anukelis jau valstybes /griauna/ kokia svaigi sekme/?===

Cha cha cha

> Jonas ............Kaip be pigaus kiniško šlamšto? Taigi, tik su kinietiškais batais nužygiuosim į šviesų komunizmo rytojų. Tik paskiepyti kiniška vakcina pasijusim kaip išsvajotame Putino rojuje.

Jonas

Mažiau šlamšto bus lt. Taip prisidėsime prie CO2 gamybos mažinimo. Taip žemeleje bus grynesnis oras. Tegu dūsta komunistai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS